Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Gyurcsány nem akar konfliktust Brüsszellel

2007.10.06. 11:30
A kormányfő a Finanacial Timesnak adott nyilatkozatában kifejti a Mol-ügyről, hogy Magyarország úgy próbálja kialakítani a szabályozást, hogy az megfeleljen az EU követelményeinek. Az EU biztosa a végkifejletig folytatná a bírósági eljárást, ha a jogszabályok akadályokat gördítenek a Mol iránt érdeklődő más tagországbeli gazdasági tényezők elé.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország el akarja kerülni a konfliktust Brüsszellel a Mol védelmét is szolgáló, készülő törvény ügyében. A magyar miniszterelnök a szombati Financial Timesnak azt mondta, nyilvánvaló, hogy a szabályozásnak összhangban kell lennie az Európai Unió szabványaival. "Remélem, teljesíteni fogjuk ezt a követelményt, és ha nem, meg kell változtatnunk (a tervezetet)" - idézte a londoni üzleti napilap a kormányfőt.

A Financial Times szerint Gyurcsány Ferenc EU-bizottság figyelmeztetésére reagált, ami jogi eljárást helyezve kilátásba arra az esetre, ha a tervezett törvény nem felel meg az EU-szabályoknak.

A londoni gazdasági újság éppen előző nap idézett Charlie McCreevy belső piaci EU-biztos Kóka János gazdasági miniszternek küldött leveléből. Ebben a brüsszeli tisztviselő úgy fogalmazott, ha a magyar hatóságok jelenleg tervezett lépései vagy a jogszabályok akadályokat gördítenek a Mol iránt érdeklődő más tagországbeli gazdasági tényezők elé, akkor "arra kényszerülök, hogy a most folyó bírósági eljárás végkifejletig történő folytatását javasoljam a bizottságnak".

Stratégiai fontosságú vállalatokat véd

A szombati Financial Times szerint a törvénytervezetet az energiaiparban széles körben olyan kísérletnek tartják, amely az osztrák OMV átvételi próbálkozásának megakadályozását szolgálja. A Lex Mol néven is emlegetett jogszabály nem kifejezetten a külföldi befektetőjelöltek ellen irányul, de a stratégiai fontosságú vállalatok védelmének jogával ruházza fel a hatóságokat, áll a lap ismertetésében.

Gyurcsány Ferenc az újságnak azt mondta, ő nem ellenzi a külföldi cégek által végrehajtott felvásárlásokat, de az állami ellenőrzésű cégekkel és szuverén befektetési alapokkal kapcsolatban aggályai vannak.

Jóllehet a miniszterelnök nem nevezte meg az OMV-t ebben az összefüggésben, a cég legnagyobb részvényese az osztrák állam, írta a Financial Times. "A Molt azért privatizáltuk, mert úgy gondoljuk, hogy a Molnak magánkézben kell lennie" - idézte Gyurcsányt a brit napilap.

Piaci irányultságú politika

A cikk szerint a kormányfő védelmébe vette Magyarország jogát néhány szektor - köztük az energiaipar - stratégiaiként történő meghatározásához. "Magyarország egyike a térség legnyitottabb gazdaságainak. Nagyon piaci irányultságú politikát folytatunk, de ostobának vagy bolondnak nem szabad lennünk" - mondta a miniszterelnök a Financial Times idézete szerint.

Gyurcsány szerint jóllehet a Mol magáncég, ugyanakkor fontos magyar vállalat abban az értelemben, hogy a magyar vállalati kultúrát képviseli, és nagyon érzékeny Magyarország érdekeire, írta a londoni napilap.

A Financial Times szerint a kormányfő óvatosan próbál manőverezni az EU-szabályok és a Mol védelmét célzó népi követelések között. Magyarországon csaknem mindenki azt akarja, hogy a Mol magyar tulajdonban maradjon, és a magyarokat különösen bosszantja az ellenséges átvételi kísérlet Bécs, az egykori birodalmi hatalom részéről, áll a londoni napilap szombati cikkében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?