Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Gyurcsány nem akar konfliktust Brüsszellel

2007.10.06. 11:30
A kormányfő a Finanacial Timesnak adott nyilatkozatában kifejti a Mol-ügyről, hogy Magyarország úgy próbálja kialakítani a szabályozást, hogy az megfeleljen az EU követelményeinek. Az EU biztosa a végkifejletig folytatná a bírósági eljárást, ha a jogszabályok akadályokat gördítenek a Mol iránt érdeklődő más tagországbeli gazdasági tényezők elé.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország el akarja kerülni a konfliktust Brüsszellel a Mol védelmét is szolgáló, készülő törvény ügyében. A magyar miniszterelnök a szombati Financial Timesnak azt mondta, nyilvánvaló, hogy a szabályozásnak összhangban kell lennie az Európai Unió szabványaival. "Remélem, teljesíteni fogjuk ezt a követelményt, és ha nem, meg kell változtatnunk (a tervezetet)" - idézte a londoni üzleti napilap a kormányfőt.

A Financial Times szerint Gyurcsány Ferenc EU-bizottság figyelmeztetésére reagált, ami jogi eljárást helyezve kilátásba arra az esetre, ha a tervezett törvény nem felel meg az EU-szabályoknak.

A londoni gazdasági újság éppen előző nap idézett Charlie McCreevy belső piaci EU-biztos Kóka János gazdasági miniszternek küldött leveléből. Ebben a brüsszeli tisztviselő úgy fogalmazott, ha a magyar hatóságok jelenleg tervezett lépései vagy a jogszabályok akadályokat gördítenek a Mol iránt érdeklődő más tagországbeli gazdasági tényezők elé, akkor "arra kényszerülök, hogy a most folyó bírósági eljárás végkifejletig történő folytatását javasoljam a bizottságnak".

Stratégiai fontosságú vállalatokat véd

A szombati Financial Times szerint a törvénytervezetet az energiaiparban széles körben olyan kísérletnek tartják, amely az osztrák OMV átvételi próbálkozásának megakadályozását szolgálja. A Lex Mol néven is emlegetett jogszabály nem kifejezetten a külföldi befektetőjelöltek ellen irányul, de a stratégiai fontosságú vállalatok védelmének jogával ruházza fel a hatóságokat, áll a lap ismertetésében.

Gyurcsány Ferenc az újságnak azt mondta, ő nem ellenzi a külföldi cégek által végrehajtott felvásárlásokat, de az állami ellenőrzésű cégekkel és szuverén befektetési alapokkal kapcsolatban aggályai vannak.

Jóllehet a miniszterelnök nem nevezte meg az OMV-t ebben az összefüggésben, a cég legnagyobb részvényese az osztrák állam, írta a Financial Times. "A Molt azért privatizáltuk, mert úgy gondoljuk, hogy a Molnak magánkézben kell lennie" - idézte Gyurcsányt a brit napilap.

Piaci irányultságú politika

A cikk szerint a kormányfő védelmébe vette Magyarország jogát néhány szektor - köztük az energiaipar - stratégiaiként történő meghatározásához. "Magyarország egyike a térség legnyitottabb gazdaságainak. Nagyon piaci irányultságú politikát folytatunk, de ostobának vagy bolondnak nem szabad lennünk" - mondta a miniszterelnök a Financial Times idézete szerint.

Gyurcsány szerint jóllehet a Mol magáncég, ugyanakkor fontos magyar vállalat abban az értelemben, hogy a magyar vállalati kultúrát képviseli, és nagyon érzékeny Magyarország érdekeire, írta a londoni napilap.

A Financial Times szerint a kormányfő óvatosan próbál manőverezni az EU-szabályok és a Mol védelmét célzó népi követelések között. Magyarországon csaknem mindenki azt akarja, hogy a Mol magyar tulajdonban maradjon, és a magyarokat különösen bosszantja az ellenséges átvételi kísérlet Bécs, az egykori birodalmi hatalom részéről, áll a londoni napilap szombati cikkében.