Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az osztrákoknak még mindig nagyon kell a Mol

2008.04.24. 15:17
Noha a szerdai Mol-közgyűlésen nem az osztrákok szája íze szerint alakult a dolgok, az OMV nem adja el Mol-részvényeit, és továbbra sem tett le arról, hogy bekebelezze a magyar olajcéget. Wolfgang Ruttenstorfer cégvezér azt mondta, tudják, hogy a folyamat két-három évig is eltarthat. Szerinte az egyesülésről Brüsszelben döntenek majd.

Az OMV vezérigazgatója annak ellenére sem adja fel a Mol bekebelezésére irányuló tervét, hogy a magyar cég budapesti közgyűlése fölöttébb kedvezőtlen döntéseket hozott az osztrák konszern szempontjából. Wolfgang Ruttenstorfer csütörtökön, a schwechati olajfinomító üzembe helyezésének ötvenedik évfordulóján közölte, hogy tántorítatlanul kitart a Mol átvételére irányuló szándéka mellett.

"Mindig is azt hangoztattuk, hogy a folyamat két-három évig is eltarthat - mondta Ruttenstorfer. Az OMV-vezér hozzátette, hogy nem lepte meg a közgyűlés kimenetele: az történt, amit vártak, nevezetesen a Mol igazgatósága "saját pozíciója megszilárdítására használta fel a vállalat vagyonát".

Szerinte az OMV és a Mol egyesüléséről Brüsszelben fogják kimondani a döntő szót. Arra a vizsgálatra célzott, amelyet az OMV kezdeményezett az Európai Bizottság versenyjogi hivatalánál az esetleges fúzió ügyében. A vezérigazgató a közelmúltban úgy vélekedett, hogy a második fázisú, részletes vizsgálat bizonyosan feltételekhez köti majd az egyesülést, de azok nem fogják csorbítani az ügylet gazdasági vonzerejét.

"Schwechat az OMV-é marad!" - szögezte le azzal a Mol részéről többször is kifejtett érveléssel kapcsolatban, hogy az uniós bizottság valószínűleg a finomítókapacitás lefaragását fogja feltételül szabni az egyesülés engedélyezéséhez, márpedig ebben az esetben a kevésbé hatékony schwechati létesítménytől kell majd megszabadulni.

"Ez a finomító ötven éve a szívünkhöz nőtt, és az ember nem ad túl azon, ami a legközelebb áll hozzá" - mondta Wolfgang Ruttenstorfer. Kijelentette azt is, hogy cégének nem áll szándékában eladni a Molban szerzett, 20,26 százalékos részesedését.