Mária
18 °C
28 °C

Az osztrákoknak még mindig nagyon kell a Mol

2008.04.24. 15:17
Noha a szerdai Mol-közgyűlésen nem az osztrákok szája íze szerint alakult a dolgok, az OMV nem adja el Mol-részvényeit, és továbbra sem tett le arról, hogy bekebelezze a magyar olajcéget. Wolfgang Ruttenstorfer cégvezér azt mondta, tudják, hogy a folyamat két-három évig is eltarthat. Szerinte az egyesülésről Brüsszelben döntenek majd.

Az OMV vezérigazgatója annak ellenére sem adja fel a Mol bekebelezésére irányuló tervét, hogy a magyar cég budapesti közgyűlése fölöttébb kedvezőtlen döntéseket hozott az osztrák konszern szempontjából. Wolfgang Ruttenstorfer csütörtökön, a schwechati olajfinomító üzembe helyezésének ötvenedik évfordulóján közölte, hogy tántorítatlanul kitart a Mol átvételére irányuló szándéka mellett.

"Mindig is azt hangoztattuk, hogy a folyamat két-három évig is eltarthat - mondta Ruttenstorfer. Az OMV-vezér hozzátette, hogy nem lepte meg a közgyűlés kimenetele: az történt, amit vártak, nevezetesen a Mol igazgatósága "saját pozíciója megszilárdítására használta fel a vállalat vagyonát".

Szerinte az OMV és a Mol egyesüléséről Brüsszelben fogják kimondani a döntő szót. Arra a vizsgálatra célzott, amelyet az OMV kezdeményezett az Európai Bizottság versenyjogi hivatalánál az esetleges fúzió ügyében. A vezérigazgató a közelmúltban úgy vélekedett, hogy a második fázisú, részletes vizsgálat bizonyosan feltételekhez köti majd az egyesülést, de azok nem fogják csorbítani az ügylet gazdasági vonzerejét.

"Schwechat az OMV-é marad!" - szögezte le azzal a Mol részéről többször is kifejtett érveléssel kapcsolatban, hogy az uniós bizottság valószínűleg a finomítókapacitás lefaragását fogja feltételül szabni az egyesülés engedélyezéséhez, márpedig ebben az esetben a kevésbé hatékony schwechati létesítménytől kell majd megszabadulni.

"Ez a finomító ötven éve a szívünkhöz nőtt, és az ember nem ad túl azon, ami a legközelebb áll hozzá" - mondta Wolfgang Ruttenstorfer. Kijelentette azt is, hogy cégének nem áll szándékában eladni a Molban szerzett, 20,26 százalékos részesedését.