Megvalósítják Hiller microsoftos álmát

2008.01.10. 08:34
Kivette a szabaddemokrata gazdasági tárca kezéből az oktatási szoftverbizniszt a szocialista irányítású MEH, és minden eddiginél nagyobb értékű, összevont szoftverbeszerzésre írt ki közbeszerzési pályázatot. A közigazgatási és az oktatási intézményeknek összesen 25 milliárd forintos keretük lesz a tenderben kizárólag a "közérthetőség" érdekében Microsoft licenceknek nevezett termékek megvásárlásra.

Egyesítette a kormány az oktatási és a közintézményi célú szoftverbeszerzéseket. A február végén lejáró, évi másfél milliárdos Microsoft-szerződés az SZDSZ-es GKM-ből így átkerült a Kiss Péter irányítása alatt álló MEH-hez, pontosabban a Központi Szolgáltatási Főigazgatósághoz. A nagyobb falat, a közigazgatás szoftverellátása eddig is a kancelláriánál volt.

Az összevonási szándékról december közepén adott hírt az Index, amikor kiderült, hogy Hiller István oktatási miniszter levélben fordult kollégáihoz, és azt javasolta, hogy a lejáró Campus és School megállapodásokat olvasszák bele az állam többi Microsoft-szerződésébe.

Az MS egyeduralmának megtartását jelentő javaslat decemberben nagy felháborodást keltett a nyílt forráskódú szoftverek hazai terjesztői körében, miután hosszabb ideje próbálták már ráébreszteni a kormányzat felelősöket, hogy a szerződés megújítás jelentős anyagi és technikai hátrányt jelent majd az országnak.

A KSZF pályázati kiírása azonban most a gyártó nevével keres eladókat. A tender netto 25 milliárd forintos keret-megállapodása a közigazgatási és az oktatási intézmények számára Microsoft licenckonsrukciókról szól. A kiírás zárójelben jegyzi meg, hogy a "Microsoft megnevezés használta csak a tárgy jellegének egyértelmű és közérthető meghatározása érdekében történt".  • Tippek
  • Biztosítás