Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A szocik fúrják a kormány adócsomagját

2008.09.30. 17:37
Módosító indítványt készít az MSZP-frakció, hogy megváltoztassa a cégautó megadóztatásának Pénzügyminisztérium (PM) által javasolt tervét - tudta meg az MTI szocialista forrásból. E ponton kívül a csupán négy-öt, a PM által javasolt tételét vizsgálják a szocialisták a 2009-es adócsomagnak. A cégautó adóján kívül a szocialisták azt vizsgálják, módosítsák-e a munkabérek készpénzes kifizetésének és az iparűzési adó levonhatóságának megszüntetésre, illetve a dohánytermékek jövedéki adójának emelésre vonatkozó minisztériumi terveket.

A szaktárca javaslata szerint a cégautók adóztatási szabálya a következő lenne jövőre: az adó mértéke a gépkocsi árának hét százaléka, amelyből levonható a súlyadó értéke. E helyett az MSZP-s tervek szerint ez az adó egyösszegű, tételes lenne, és köbcenti alapján vetnék ki. A tervezett 10 milliárdos bevételből számolnák vissza a mértékeket.

A szaktárca tervei szerint jövőre a béreket csak banki átutaláson keresztül lehetne kifizetni a munkavállalóknak, a gazdaság kifehérítése érdekében, azzal a megkötéssel, hogy csak annak az alkalmazottnak a bérét kellene átutalással kifizetni, aki olyan településen lakik, ahol van bankautomata. A szocialisták egy része szerint viszont több ezer településen nincs bankautomata, így az Országos Érdekegyeztető Tanácsra bíznák e kérdésnek eldöntését.

Felvetődött az MSZP-ben, hogy újra kell gondolni a PM javaslatát, hogy az iparűzési adó címen kifizetett összeg ne legyen vonható a társasági adóalapból. E kedvezmény megszüntetéséből a szaktárca 30-40 milliárd forintos bevételt remél, amely a különadó megszüntetésének egy részét ellentételezné.

Az MSZP-ben felmerült az is, hogy jövőre ne egyszerre, hanem két tételben emelkedjen 10 százalékot a cigaretta jövedéki adója.

Ezek mellett a szocialisták úgy döntöttek: az adóamnesztia bevezetésének kérdését leveszik a napirendről. Nem nyújtanak be javaslatot az örökösödési illetékről sem, de ha erre érkezik indítvány a parlament elé, azt nyitottan fogadják.

A 2009-es adócsomag jövő héten kezdődő általános vitájának végéig lehet a parlament elé terjeszteni az első körös módosító indítványokat; a szocialisták frakcióülésen döntenek a támogatható javaslatokról. Az eddig az MSZP-ben lefolytatott megbeszélések szerint a szocialisták csak olyan javaslatokat nyújthatnak be, amelyek nullszaldósak, azaz amelyek a PM által tervezett bevételeket nem módosítják. A szocialisták által beadandó módosító indítványok száma és témái az SZDSZ-szel folytatandó tárgyalások során tovább módosulhatnak. A házszabály szerint lehetőség van arra, hogy a zárószavazás előtt még bizottsági módosító indítványt nyújtsanak be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!