Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Még teljes a káosz a budapesti pályaudvarokon

2008.02.01. 18:49
A Déli és a Nyugati csendesebb, a Keleti viszont zsúfolt volt péntek délután, abban azonban nem különböztek a fővárosi pályaudvarok, hogy az ilyenkor szokásos vonatoknak csak töredéke járt, és azok is jelentős késéssel indultak. Az utasinformáció is akadozik, a vasutasok maguk sem tudják, hova, mikor indulhat vonat.

"Legyen már vége! Remélem nem lesz több ilyen, ezek az egész népet tönkreteszik, ezeket kéne inkább agyonverni ott ahol vannak!" – a mondat a Keleti pályaudvaron péntek délután fokozódó feszültség eredménye, a meglepő csak az lehet, hogy nem egy utasból, hanem az információs pultnál dolgozó mávosból szakadt ki. Az idegességet magyarázhatja, hogy az Index tudósítóinak körképe szerint mindhárom fővárosi pályaudvaron komoly kihívásokkal küszködtek azok a vasutasok, akiknek a tájékoztatás lett volna feladata: ők maguk sem tudták, mit mondhatnak, hova, mikor indulnak legközelebb vonatok. (A sztrájkról, a követelésekről, és a várható folytatásról részletek itt. >>>)

A Déliből Martonvásár felé igyekvőknek, a Nyugatiból a Kecskemét felé tartóknak nem tudtak érdemi felvilágosítást adni, mikor megy először vonat, de szinte minden úti cél felé legalább fél, jellemzően több órás késésekkel kellett számolni. Jellemző, hogy a Nyugatiból délután 5 és 6 óra között az információs összegzése szerint 16 vonatnak kellett volna indulnia, de ehelyett csak öt indult, közülük viszont kettő is Vác irányába.

A MÁV szombat reggelre ígérte a forgalom helyreállítását: a nehézségeket egyebek között az okozza, hogy a reggeli-délelőtti sztrájk miatt a vonatok többsége egyszerűen nem ott van, ahol a menetrend szerint lennie kéne. Ugyanakkor nyilvánvalóan megkavarodott a munkaidő is: a Keletiben negyed hatkor még nem volt ember, aki összerakhatta volna 17.40-es indulással kiírt békéscsabai vonatot. Az információs pultokban ülők maguk is telefonon próbáltak tájékozódni: "a 6203-ból fordul a 6406? Hát akkor kitől kérdezzem?" – hallatszódott ki a Nyugatiban működő pult mögül.

Ezzel együtt az utasok többsége nyugodtan viselte a megpróbáltatásokat, a többség pedig nyilván más utat választott: a Nyugatiban és a Déliben távolról sem volt tömeg, bár utóbbi pályaudvaron azt mondták, délután három körül még nagyon sokan voltak. Öt után viszont a 14-ből nyitva álló három pénztárnál a sorban állók jelentős része már csak a jegyét akarta visszaváltani, miután az elővárosi vonalakon is több órás késéssel lehetett számolni. Az egyik pénztáros azt mondta, több mint 80 ezer forintért váltott már vissza jegyeket.

Reggeli képek a Déliből

A nyitva tartó pénztárak aránya nem volt sokkal jobb a Keletiben sem, a 13-ból nyitva tartó 4 pult előtt viszont tudósítónk beszámolója szerint kígyóztak a sorok, a lincshangulat ezzel együtt mérsékeltnek volt mondható.