Valér
-2 °C
0 °C

Az OÉT elgáncsolhat néhány adótervet

2008.09.15. 08:10
A szocialisták a tanács által várhatóan megfúrt javaslatok mellett sokalják a cigaretta jövedéki adójának tervezett emelését is.

A költségvetésre, az adózásra, a foglalkoztatás bõvítését és a szociális biztonság megteremtését szolgáló javaslatokra kívánja koncentrálni minden erejét az õszi ülésszakon az MSZP-frakció - tájékoztatták lapunkat szocialista képviselõk. Az adózásban azt tartják a legfontosabbnak, hogy megvalósuljon az adminisztrációs terhek csökkentése, ami szerintük érzékelhetõ költségmegtakarítást hoz az adózóknak. Példaként említették, hogy a jövõben nem kell nullás bevallást benyújtani arról az idõszakról, amikor az adózónak nem keletkezik elszámolási kötelezettsége, hanem elég lesz elektronikus ûrlapon nyilatkozatot tenni.

A frakció az adó- és járulékcsökkentések forrásául szolgáló intézkedések közül támogatja a kiadáscsökkentést, sõt - figyelembe véve a volt koalíciós partner SZDSZ elvárásait is - szerintük további tartalékokat is fel lehet lelni ezen az oldalon. Érdemes megvizsgálni például, hogy a 23 építési hatóság helyett nem lenne-e elég négy régiós hatóság a fõvárosban. Ugyanígy vidéken is szorgalmazni lehetne kötelezõ hatósági társulások létrehozását.

Ami a csomag másik forrásául szolgáló adóemeléseket illeti, itt vannak olyan pontok, amelyekben nem élvez teljes támogatást a javaslat. Forrásaink ugyan óvatosan az Országos Érdekegyeztetõ Tanács (OÉT) véleményét tekintik irányadónak ezekben, ám közülük párat megelõlegeztek lapunknak. Ezek szerint - a Pénzügyminisztérium terveiben szereplõ - 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) kivetése a természetbeni juttatásokra nem lesz elfogadható a tanács számára. Az eho kapcsán a szocialisták egyetértenek az iránnyal, vagyis hogy ez a jövedelem is bekerüljön a közteherviselésbe, ám valószínûnek tartják, hogy ez nem a PM elképzelései szerint történik, annál árnyaltabb megoldásra tesz majd javaslatot az OÉT.

A cigaretták 10 százalékos jövedékiadó-emelése pedig a szocialisták szerint nem érné el a célját, ezért a feketekereskedelem térnyerésétõl tartva ennél alacsonyabb, hat százalék körüli emelésre tehetnek majd javaslatot. Megemlítették még az átalakuló, értékalapra helyezett, általános jellegû cégautóadót is, amivel elvileg egyetértenek, ám egyelõre nem látják a garanciáját annak, hogy az adóalanyok ne találhassák meg az adó elkerülésének módját. A korábbi cégautóadóval ugyanis az volt a probléma, hogy az érintettek töredéke fizette be ezt a közterhet.

A társasági adóalap korrekciós tételeinek megtizedelése azonban élvezi a frakció szakmai támogatását. Érvelésük szerint a kisebb vállalkozások az elsõ 50 millió forintig a 10 százalékos adókulcs szerint adóznak, így számukra hiába szélesedik az adóalap, ez nem okoz komoly tehernövekedést, ráadásul a különadó megszüntetése is nekik kedvez. A nagyoknál pedig ellensúlyozza a megszûnõ adóalap-csökkentõ tételek miatti kiesést, hogy az adókedvezményeket teljes mértékben el tudják majd számolni - vélekednek. A különadóval szemben ugyanis erre nem volt mód. Ezzel együtt a lapunknak nyilatkozó képviselõk nem zárták ki, hogy a parlamentben a szakmain kívüli érdekek is érvényesülhetnek a módosítók benyújtása során.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!