Valér
4 °C
8 °C

A Postának mindenre van engedélye

2008.05.21. 14:45
Csak ott cseréltek levélszekrényt, ahol erre engedélyük volt, reagált a Posta arra a keddi felvetésre, hogy engedély nélkül cserélik le a budapesti postaládákat. A főváros városképvédelmi bizottsága szerint nem olyan postaládák telepítésére adtak engedélyt, mint amilyenekre a régieket lecserélik. A Posta nem érti, mi a baj.

A fővárosban úgy kezdtek hozzá az új postaládák felszereléséhez, hogy ahhoz nem járult hozzá a városfejlesztési és városképvédelmi bizottság – mondta egy keddi sajtótájékoztatón Ughy Attila. A bizottság fideszes elnöke felidézte: azzal a feltétellel engedélyezték negyvenöt új levélszekrény telepítését és tizenöt cseréjét, ha azok igazodnak a hagyományos levelesládák arculatához. A bizottság ragaszkodott az alsó géprendszerű ürítéses technológia megőrzéséhez is, mondván: az egyfelől magyar találmány, másfelől biztonságosabb: a levelek nem ázhatnak el, és nem hullhatnak félre, mint ahogy ez az oldalról nyíló postaládákkal megeshet.

Ezzel szemben a Posta által telepített levélszekrények egyik feltételnek sem felelnek meg, ráadásul, a korábbiaktól eltérően nem öntöttvasból, hanem lemezből készülnek. A politikus azt mondta, a Bazilika közelében álló postaládát már lecserélték, noha annak engedélykérelmét csak szerdán tárgyalja a testület.

Mindenre van engedélyük

Budapesten összesen 292 levélszekrényt cseréltek le a mai napig – közölte az Index kérdésére László Márta, Magyar Posta kommunikációs igazgatóságának munkatársa. Azt mondta, csak olyan helyre telepítettek új postaládákat, ahol erre már megvolt az engedély. Ezt egyébként a több mint 18 ezer levélszekrény gyártására és telepítésére kiírt közbeszerzési eljárást nagyjából másfélmilliárd forintos ajánlattal elnyerő H-Safes Zrt.-nek kell beszereznie az önkormányzatoktól; Budapesten a fővárosi tulajdonban lévő közterületekre a fővárostól, a többi közterületre a kerületi önkormányzatoktól.

A Postánál azt nem tudták megmondani, hogy az említett, Bazilika környékén lévő levélszekrény fővárosi vagy kerületi tulajdonban van-e. Annyit tudtunk meg, hogy a budapesti levélszekrények nyolcvan százalékát már lecserélték, mindenhol a szükséges engedélyek birtokában (bár volt olyan kerület, ahol időközben visszavonták az engedélyt, de addigra már ott voltak az új levélszekrények).

Ugyanolyan, csak egy kicsit más

A Posta azt sem érti, hogy mi a fővárosi szakbizottság kifogása az új postaládákkal. Azért nem öntött vasból, hanem lemezből készült levélszekrényeket vettek, mert a közbeszerzésnél az ár számított, és a lemezszekrény olcsóbb, mint a vas. Azt sem értik, hogy mi a kifogás a postaládák arculatával. „Gondolom, a nosztalgia levélszekrényre gondolhatott, a városképvédelmi szempontok miatt, de az szinte ugyanúgy néz ki, mint eddig, csak kicsit lejjebb van elhelyezve, és nem oldalt van borítéknyílás, hanem az elején, mert így szélesebb, és az A/4-es boríték is belefér” – mondta László Márta.

A Posta azt végképp nem érti, hogy a szakbizottság hogyan írhatja elő a levélszekrénynél alkalmazott technológiát. Az, hogy egy postaláda alsó ürítéses-e vagy sem, „szimplán szakmai, postai technológia, nem is értjük, hogy ez miért probléma”. A postai munkatárs szerint egyik megoldás sem biztonságosabb, mint a másik. „Ez egy belső szakmai kérdés, hogy ezt mi hogyan oldjuk meg” – válaszolt arra a kérdésre, hogy akkor ez az előírás szerepelt-e az engedélyben vagy sem.