Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Stratégiai befektetőknek nem adnak el Mol-részvényt

2003.11.19. 12:41
A Mol Rt. alaptőkéjének legkevesebb 13 százalékát ajánlják fel részvényértékesítésre a november 27-én kezdődő részvényigénylési időszakban, de az alaptőke 17,6 százalékát is elérheti az értékesített mennyiség - jelentette be az ÁPV Rt. és a Mol.
"Az ÁPV Rt. sem a most kezdődő Mol-részvény kibocsátásnál, sem az elkövetkezőnél nem ad el stratégiai befektetőnek Mol-részvényt", idézi Kamarás Miklóst, a vagyonkezelő vezérigazgatóját az MTI. A Mol jelenlegi tulajdonosi struktúrájával és vezetésével olyan mértékű eredményt tudott felmutatni, amit nem lenne érdemes megtörni a jövőben sem. Ezért a vagyonkezelő a jelenlegi kibocsátásnál is intézményi befektetők jelentkezését várja a meghirdetett részvénymennyiségre.

Akár 17 százalék is elkelhet

"Amennyiben a felajánlott összes részvény elkel, akkor tíz százalékos csomag marad az ÁPV Rt. tulajdonában. E csomag későbbi értékesítésénél is a mostani eladási gyakorlatot akarja követni a vagyonkezelő", mondta Kamarás Miklós.

Az ÁPV Rt. legalább 9 840 000 darab, míg a Mol Rt. a saját részvényeiből 4 260 000 darab saját részvénymennyiséget ajánl fel értékesítésre, derül ki a két társaság által kiadott közleményből. Ezen túlmenően az ÁPV Rt. a hasonló intézményi értékesítéseknél 1 968 000 darab részvényt ajánl fel túljegyzési opcióként.

A nemzetközi és a hazai értékesítés során esetlegesen jelentkező rendkívüli kereslet kielégítésére az ÁPV Rt. további 2 952 000 darab tartalék részvénymennyiséget értékesíthet. Ez azt jelenti, hogy legkevesebb 13 százaléknyi százaléknyi részvényt ajánlanak fel, mely jelentős kereslet esetén akár 17,6 százalékot is elérhet.

Nem zárható ki a PKN-megállapodás

"Nem zárható ki valamilyen megállapodás a közeljövőben", mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a lengyel PKN-nel való egyesülést, a csütörtöki szándéknyilatkozat-aláírásról szóló híreket firtató kérdésekre.

"Mint a PKN esetében is, nem nyilvánosság előtt zajló tárgyalások esetleges stratégiai partnerségről vagy ennél is többről a régióhoz tartozó más cégekkel is folynak", mondta a Mol elnök-vezérigazgató. Hernádi utalt rá, hogy 2001 óta tart a kapcsolat a PKN és a Mol között, amikor a Mol exkluzív jogot nyert a PKN privatizációjában való tárgyalások folytatására.

A lengyel kormányszóvivő kedden bejelentette, hogy a két cég közötti fúzióról szóló szándéknyilatkozatot csütörtök 11 órakor írják alá Varsóban.