Szilárda
-4 °C
2 °C

Demonstrációra készülnek a sertéstenyésztők

2007.10.18. 07:38
A sertéseken jelenleg kilónként 120-140 forintot buknak a tenyésztők. A kereskedelmi láncokat is okolják a nyomott árakért, ezért előttük tüntethetnek.

Tárgyaló delegációt és demonstrációt szervező csoportot hozott létre tegnap a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) sertéstermelői választmánya a válságosnak ítélt piaci helyzet miatt - jelentette be Mészáros Illés, a szervezet elnöke. A kormányközeli érdekképviseletként ismert MOSZ sertésválasztmánya az agrárminiszterrel kíván egyeztetni az állami intézkedésekről.

Az állattartók azért elégedetlenek, mert a felvásárlási árak csökkentek, miközben a termelési költségek - a drasztikus takarmánydrágulás nyomán - nőttek. Ezért az érdekképviselet szerint a gazdálkodók egy kiló sertés előállításán 120-140 forintot buknak. Az átvételi árak esését részben az okozza, hogy a termelők tömegesen küldik vágóhídra sertéseiket. Másrészt más EU-tagállamokban is túlkínálat van, mivel a húsfogyasztás csökkent és - elsősorban az erős euró miatt - az uniós export is visszaesett.

Miközben a mostani felvásárlási árak 10, a húsipari átadási árak 5 százalékkal elmaradnak a tavalyitól, a sertéshús fogyasztói ára 12 százalékkal nőtt - hívta fel a figyelmet Máhr András, az FVM szakállamtitkára. A lap értesülése szerint a kereskedelmi láncok árpolitikája az oka annak, hogy - egyik lehetőségként - a szupermarketek előtt demonstrálnának a termelők.

Az agrártárca ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy a jövő év közepétől már jelentős sertésdrágulás lesz. A MOSZ választmánya szerint a 3,5-3,8 milliós darabos állatállomány ennek ellenére is drasztikusan, 1,5 millióra zsugorodhat. Az FVM viszont hosszabb távon is 3 milliós létszámmal számol.

A MOSZ ez évre 3-4 milliárd forintos állatjóléti, állat-egészségügyi, hitelkamat- és foglalkoztatási támogatást szorgalmaz az agrártárcánál. A szervezet szerint szigorúbb hatósági (import)ellenőrzéssel további 3-4 milliárddal "erősödne" az ágazat pozíciója. Az FVM - közölte Máhr András - már előkészített egy 4 milliárd forintos, 2007-2008-ra szóló pénzügyi csomagot, és további 5,5 milliárdos kifizetésre is kötelezettséget vállalna 2009-re. A sertéstartók ezzel szemben jövőre 10-20 milliárd forintos támogatást, illetve azzal felérő helyzetjavító állami intézkedést várnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!