Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

A pult alól fogják árulni a cigarettát Skóciában

2008.05.23. 11:26
Két éven belül teljesen eltûnhetnek a cigaretták a boltok polcairól, egy új szabályozás szerint nem szabad majd látható helyen tárolni a dobozokat. A kartonok árusítását is betiltanák.

Eddig Skóciában is úgy volt, mint mindenhol máshol a világon, a cigarettákat az erre kialakított polcokon tartották. Ez két éven belül megszûnhet, mert a törvényhozók tovább szigorítnák a cigaretta árusítását. Egy új tervezet szerint a cigarettát nem lehet látható helyen tartani a boltokban – írja a Telegraph.

Az indoklás szerint hiába tiltották be a cigarettareklámokat 2002-ben, a boltokban lévõ hirdetések akadályozták a vásárlás visszaszorítását. Shona Robison egészségügyi miniszter szerint azzal, hogy kiemelt helyen vannak az üzletekben, semmissé teszik az õ erõfeszítéseiket. A felmérések szerint a 15 éves fiúk 12, a lányok 18 százaléka dohányzik.

A tervezet megtiltaná a tizes kartonok árusítását is. Ráadásul a boltoknak engedélyhez kellene folyamodniuk ahhoz, hogy cigarettát áruljanak. Az engedély nélküli árusítás súlyos büntetést vonna maga után.

A jogszabály része lenne annak a hároméves tervnek, mely a fiatalok dohányzását szeretné visszaszorítani. Az új tervezetet két évvel azután ismertették, hogy – elsõként Nagy-Britanniában – betiltották a dohányzást nyilvános helyeken.

Az ellenzõk szerint az intézkedések nem fogják visszaszorítani a dohányzást a fiatalok körében. Szóvivõjük szerint lassan olyan országban fognak élni, ahol a pornómagazinok foglalják el a cigaretták helyét a boltok kirakataiban.