Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Addig sztrájkolnak, amíg a kormány nem enged

2007.11.30. 17:28
Nem lesz sötét, de sok minden egyéb sem, a Liga december 17-ére hirdetett általános sztrájkjához csatlakozott a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete is. Gaskó István szerint addig nem dolgoznak, amíg a kormány meg nem hátrál az egészségügyi reform és a nyugdíjszámítás módosítása ügyében.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás, és a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is csatlakozott a Liga Szakszervezetek december 17-iki sztrájk felhívásához. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek, és a VDSZSZ Szolidaritás elnöke sajtótájékoztatón pénteken Budapesten bejelentette: december 17-én reggel 6 órától határozatlan időre országos vasúti sztrájkot hirdetnek, amelyet fenntartanak mindaddig, amíg a kormánnyal nem tudnak megegyezni.

Az Index korábbi kérdésére, hogy meddig tart a határozatlan idejűnek meghirdetett sztrájk, ha a parlament 17-én mégis elfogadja a jelenlegi formájában a törvénytervezetet, Glasó azt mondta: a tiltakozások a megállapodásig, vagyis az egészségügyi privatizáció visszavonásáig folynak. A parlament döntése olyan új helyzetet eredményez, amelyet majd akkor fognak áttekinteni.

Gál Rezső, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke közölte: december 17-én 4 órás sztrájkot tartanak, ám megnyugtatta a közvéleményt, hogy nem fog sötétbe borulni az ország, mivel az elégséges szolgáltatásról szóló törvény szigorúan szabályozza ennek feltételeit.

Gaskó István elmondta, hogy bár péntek 16 órára várták a kormány képviselőit, ők jelezték, inkább hétfőn reggel tartanák meg a sztrájk tárgyalást. A Liga az időpontot elfogadta.

Nem akarják a reformokat

A szakszervezetek a december 15-iki tüntetést, és a december 17-iki sztrájkot az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-jétől érvényes számítási módja, valamint a vasúti mellékvonalak megszüntetése elleni tiltakozásul tartják. Gaskó István megerősítette: céljuk továbbra is a társadalmi béke, nem pedig a sztrájk és az ország megbénítása, így a kormánnyal megállapodásra törekszenek az utolsó pillanatig.

Ennek minimális alapjául az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslat visszavonását, új törvény benyújtását, a január elsején érvénybe lépő új nyugdíjszámítási rendszert meghatározó törvény felfüggesztését, valamint a társadalmi és szakmai egyeztetés újrakezdését tekintik. A Liga szakszervezetek elnöke közölte: ezért a tárgyalások idejére, amíg a megnyugtató megoldás lehetősége fennáll, a Liga kész felfüggeszteni a nyomásgyakorló akciókat.

Gaskó István utalt arra, hogy azok, akik politikai szándékkal jönnének a demonstrációra, azok inkább maradjanak otthon, hogy ne rontsák le a tüntetés hitelességét. Hangsúlyozta: a politikai tartalmú transzparenseket nem fogják engedni a tüntetésen. Közölte azt is, hogy bár konzultáltak a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével, és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával is, akik szintén elutasítják a két törvényt, ám jelezték, hogy a tüntetésben és a sztrájkban nem kívánnak részt venni. A sztrájkfelhíváshoz harmadikként csatlakozott a Liga Villamos- és Hőenergia-ipari Szakszervezetek - közölte Egyed Ferenc elnök.