Boglárka
19 °C
35 °C

Kilenc százalékkal emeli a távhő árát a főváros

2003.08.15. 12:49
A fővárosi kabinet támogatta pénteki ülésén, hogy 9,1 százalékkal dráguljon szeptembertől a távhőszolgáltatás Budapesten - értesült az Info Rádió. Ezzel egy fővárosi átlagháztartásnak éves szinten tízezer forinttal többet, öszesen 126 ezer forintot kell fizetni.
A fővárosi kabinet támogatta pénteki ülésén, hogy 9,1 százalékkal dráguljon szeptembertől a távhőszolgáltatás Budapesten - értesült az Info Rádió. Ez az emelkedés még nem tartalmazza az áfatartalom 3 százalékos növekedését, amely várhatóan jövő év januárjától jelentkezik a távhődíjban. Az emelésről szóló előterjesztés szerint ősztől egy fővárosi átlaglakás éves távhődíja összesen 10 ezer 591 forinttal, 116 ezer 186 forintról 126 ezer 777 forintra növekszik.

Mint az Index korábban megírta, a távfűtés áfáját a jelenlegi 12-ről, 23-ra akarta emelni a kormány. Szemben a többi energia áfájával, melyeket 15 százalékra emeltek volna. Ez azonban húsz százalékos távhő-emelést jelentett volna rövid időn belül.

Demszky lobbizott, majd emelt

Demszky Gábor főpolgármester még a miniszterelnöknél is lobbizott annak érdekében, hogy ne emelkedjen ilyen mértékben a távfűtés általános forgalmi adója. A hírek szerint Medgyessy Péternél járt három szocialista polgármester is ugyanebben az ügyben. A miniszterelnök végül visszakozott, így csak három százalékkal, 12-ről 15-re nő a távhő áfája.

A főváros azonban - az Info Rádió értesülése szerint - már októbertől megemelné a távfűtés árát, mégpedig 9,1 százalékkal. Sturdik Miklós, a Főtáv szóvivője az Indexnek úgy nyilatkozott, elkerülhetetlen az emelés, hiszen a fővárosban 2001 óta nem emelték a távhő árát, vagyis már két éve nem követik az inflációt.

Az áremelés mintegy nyolcszázezer budapesti háztartást érinthet.