Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Újrakezdhetik a sztrájkot a vasutasok

2008.03.28. 15:46
Április elsején tárgyal a VDSZSZ a munkáltatóval, ha akkor sem tudnak megegyezni, a hét második felében megint sztrájkolnak. A vasutasok követelései változatlanok.

A VDSZSZ Szolidaritás Elnöksége az Országos Választmány felhatalmazása alapján március 28-i ülésén arról határozott, hogy az április elsejei, munkáltatókkal folytatott tárgyalások eredménytelensége esetén jövõ hét második felében folytatják a sztrájkot. A munkabeszüntetés kezdetét az elnökség "megfelelõ idõben nyilvánosságra hozza" – tudatta a VDSZSZ közleményben.

A VDSZSZ továbbra is tíz százalékos alapbérarányos pótlék kifizetését követeli a kiszervezett munkavállalók – így a MÁV Gépészeti ZRt., MÁV Start ZRt., valamint a MÁV Trakció ZRt. dolgozói – részére.

Ezen kívül a MÁV Cargo ZRt. privatizációs bevételébõl továbbra is 250 ezer forint kifizetését követelik valamennyi vasutas munkavállaló számára. A szakszervezet újra felvette a követelései közé a tavaly bezárni tervezett 38 szárnyvonal ügyét. Ezen kívül a vártnál magasabb idei infláció miatt további 1,1 százalékos béremelést is kérnek.

A vasutasok február elején sztrájkoltak elõször, a munkabeszüntetést többször, legutóbb február 25-én függesztették fel. De mindvégig hangsúlyozták, hogy csak átmenetileg függesztették fel a sztrájkot.