Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Leminősítette Lettországot az S&P

2009.08.11. 08:06
Kapcsolódók (13)
Leminősítette Lettország hosszú lejáratú devizaadósságát a Standard and Poor’s. Az új besorolás "BB", ami egy fokozattal rosszabb az előző minősítésnél. A hitelminősítő ezzel egyidejűleg Észtország adósbesorolását is rontotta egy fokozattal. A kilátás mindkét ország esetében negatív.

A legnagyobb nemzetközi hitelminősítő legutóbb február végén döntött Lettország leminősítéséről, és már akkor is "bóvli" (befektetésre nem ajánlott) kategóriába süllyedt a balti állam. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland londoni elemzője szerint az S&P lépése nem meglepetés, az viszont aggodalomra adhat okot, hogy továbbra is - leminősítést valószínűsítő - negatív kilátás van érvényben.

Lettország drámaian romló fiskális pozíciója következtében komoly gazdasági és politikai kihívásokkal kell megküzdjön - mutat rá az S&P, melynek szakértői 16%-os GDP-zuhanást jósolnak az egész évre. A ma megjelent második negyedéves adat szerint a lett gazdaság 19.6%-os zsugorodást szenvedett el, ami enyhén kedvezőbb az elemzői konszenzusnál.

Mindeközben a lett miniszterelnök, Valdis Dombrovskis ismét magyarázkodásra kényszerült a kormánykoalíció stabilitását illetően. A Reuters tudósítása szerint a kormányfő hétfőn kijelentette, hogy stabil a kormánykoalíció és nincs ellentét a Néppárt és az Új Éra pártja között.

Az S&P az Észtországban tapasztalható folyamatokat sem hagyta szó nélkül. A hitelminősítő szakértői szerint Észtország egyre növekvő gazdasági kihívásai (a komoly mértékű alkalmazkodási folyamat) veszélyeztetik az ország euróövezeti csatlakozását. A hitelminősítő elemzői emlékeztetnek arra, hogy a régiós társaival ellentétben Észtország jelentős fiskális tartalékkal rendelkezett a válság kirobbanásakor és emellett alacsony az állam GDP-hez viszonyított külső finanszírozási igénye - áll a közleményben, amely a régiós fertőzési kockázatra is felhívja a figyelmet.

Az észt negatív kilátás az S&P indoklása szerint azt tükrözi, hogy fennáll a kockázata annak, hogy a jelenlegi gazdasági alkalmazkodás nem tud javítani az ország versenyképességén, valamint a kormány nem tudja teljesíteni az idei évre kitűzött hiánycélt, ami távolabb tolhatja az euróbevezetés dátumát.