Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Cáfolja az Air France a hájadót

2010.01.20. 17:08
Biztonsági okokból pótdíjat fizettetne a túlsúlyos utasokkal az Air France légitársaság - írta szerdán a Le Parisien. A légitársaság cáfolja a hírt.

A francia napilap szerint azoknak az utasoknak, akik teltségük miatt nem tudják bekapcsolni a biztonsági övet, le kell majd foglalniuk egy szomszédos ülést is. Az Air France a tervek szerint 75 százalékos felárat fizettet a második ülésért, amikor azonban van bőven üres hely az adott járaton, akkor elengedik a pótdíjat. Az új szabályt február 1-jével kívánják bevezetni - írta a Le Parisien.

A légitársaság cáfolta, hogy kötelezővé tennék a túlsúlyos utasoknak egy második ülés megfizetését. Közleményük szerint már 2005 óta minden túlsúlyos utasnak javasolják egy szomszédos ülés lefoglalását 75 százalékos felárral. Az újdonság február 1-től annyi lesz, hogy ha nincs tele egy járat, akkor ezt az összeget visszatérítik azoknak az utasoknak, akik megvásárolták a szomszédos ülést. A visszatérítésre eddig ugyanis eddig nem volt lehetőség - hangsúlyozta az Air France.

Jean Pierre Lefebvre, a légitársaság szóvivője a France Info hírrádióban ugyanakkor elismerte, hogy amennyiben egy utas teltsége miatt nem tudja bekapcsolni a biztonsági övét, s a repülőgép tele van, a pilóta megtagadhatja felszállását a járatra. Ezért javasolják előre a túlsúlyosoknak a szomszédos ülés lefoglalását, de továbbra sem kívánják azt kötelezővé tenni.

A francia légitársaságot 2007 végén megbüntették, amiért egy testesebb utast indulás előtt arra köteleztek, hogy a biztonsági öv használhatóságának érdekében váltsa meg a helye melletti ülésre szóló jegyet is. A bíróság arra hivatkozva ítélt az Air France ellen, hogy az általános szerződési feltételek között nem szerepel a biztonsági öv és a testsúly, illetve a termet összefüggésére vonatkozó kitétel. Tavaly aztán az Air France már minden jegyvásárláskor azt tanácsolta az utasoknak, hogy fontolják meg egy második jegy megvételét, amennyiben úgy érzik, nem férnek el biztonságosan egy ülésen.

A "hájadó" ötlete nem új. Legutóbb a Ryanair diszkont légitársaságnál fontolgatták bevezetését, miután a különböző költségcsökkentő-bevételnövelő ötletekről kikérték az utazóközönség véleményét, és az ír társaság honlapján folytatott szavazáson a túlsúlyos utasok pótdíjazása bizonyult a legnépszerűbb ötletnek. A Ryanair végül nem vezette be a megoldást, amely világszerte felháborodást keltett a sokféle pótdíj miatt egyébként is sokat bírált cég utasainak körében.

A France 2 francia közszolgálati televízió szerint nem az Air France az első, amely plusz ülés foglalására ösztönzi túlsúlyos utasait. A gyakorlat bevett szokás a légitársaságoknál, s egyedül az Air Canada szabályzata tiltja, hogy súlyára hivatkozva egy utassal egy jegy áránál nagyobb összeget fizetessen ki a légitársaság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!