Sarkozy: Új európai szerződésért küzdünk

2011.12.01. 21:35 Módosítva: 2011.12.02. 02:15

Franciaország egy új európai szerződést készít elő Németországgal, erősítette meg Nicolas Sarkozy francia államfő a dél-franciaországi Toulonban a francia kormánypárt ötezer tagja előtt, az eurózóna válságáról tartott egyórás beszédében.

„Franciaország egy új európai szerződésért küzd Németországgal, amellyel újraalapítja és újragondolja Európa működését. Több szolidaritás, több felelősségvállalás az emberek előtt egy valódi gazdasági kormányzással, ez az eurózóna jövőjéről és a szerződések jövőbeni reformjáról alkotott elképzelésünk" – fogalmazott a francia elnök.

Azt is bejelentette, hogy néhány nappal a december 9-i uniós csúcstalálkozó előtt, hétfőn Párizsban közös német-francia javaslatokat tesz „Európa jövőjének garantálására" Angela Merkel német kancellárral. Szerinte ha Németország és Franciaország egységes, akkor egész Európa egységes és erős.

Németország mindenekelőtt a költségvetési politikák szigorítása miatt szeretné módosítani az európai szerződéseket, amit az euróválság rendezéséhez elengedhetetlen feltételnek tekint. Az Európai Központi Bank (EKB) szerepét sem szeretné növelni a piacokon, szemben Párizzsal és Rómával.

Sarkozy utalt arra, hogy kész elfogadni a szigorúbb költségvetési politikáról szóló német javaslatot, akár azt is, hogy az Európai Bizottság ellenőrzési jogkörrel rendelkezzen a nemzeti költségvetések felett, de cserébe nagyobb szolidaritást kér az eurózónán belül, az EKB hatáskörének kibővítésével és az eurókötvények bevezetésével. Szerinte az EKB független marad és fel fog lépni a fenyegetések ellen, amelyek az adósságválságot okozzák Európában.

A francia elnök mindenkit biztosított, hogy „ami Görögországgal történt, azt többet nem fordulhat elő". Szerinte a jelenlegi válság elsősorban hitelességi és bizalmi válság. Sarkozy úgy vélte, hogy egy új gazdasági ciklus kezdődik, amely az adósságcsökkentés időszaka lesz, és amely képes lesz a gazdaság mérlegét visszabillenteni a munka és a termelés felé.

A francia elnök arról is szólt, hogy az Európán belüli szabad mozgást előíró schengeni megállapodást is újra kell gondolni. „Nem tarthat tovább az, hogy Európa, amely a szabad áramlás elvét alkalmazza területén, nem ellenőrzi külső határait" – mondta Sarkozy.

Az euróövezeti válságkezelés kritikus tíz nap előtt áll. Diplomáciai találkozók, bizottsági ülések és politikai egyeztetések egész sorozata következik, hogy előkészítsék az Európai Unió tagállamainak kormányfői december kilencedikei találkozóját. Európa sorsa megpecsételődhet.

„Ez az összejövetel tényleg az utolsó esély” – mondta egy EU hivatalnok a Financial Timesnak a december 9-i uniós kormányfői tanácskozásáról. Ha nem születik megbízható keretegyezmény, folytatódni fognak a kormányok és a bankok elleni támadások, amiket már nehezen lehet megállítani. Ez esetben a gazdasági, a szociális és a politikai következmények is beláthatatlanok, írta Arnaud Mares a Morgan Stanley elemzője.