Magasabb inflációt akar az IMF

2012.10.04. 08:05 Módosítva: 2012.10.04. 08:05

Legalább tíz évre lesz szüksége a világgazdaságnak ahhoz, hogy kilábaljon a 2008-ban kezdődött válságból, míg Németországnak el kellene fogadnia az infláció jelenleginél magasabb szintjét és reálértékben növelnie kellene vásárlóerejét az európai problémák megoldásához − nyilatkozta Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza a Portfoliónak, írja a Napi Gazdaság.

Az Európai Központi Bank (ECB) kétszázalékos inflációs céljának tartásába bele kellene férnie, hogy az eurózóna centrumországaiban ennél magasabb a ráta, míg a periférián csökkennek az árak.

Így közeledhet egymáshoz a két régió árszintje. Az ECB-nek erős felhatalmazása van a pénzromlás megelőzésére, ezért Blanchard szerint semmiképpen sem fenyeget a hiperinfláció veszélye.

A főközgazdász úgy véli, hogy Japánnak is tíz évre lesz szüksége fiskális politikája kiigazításához és nem szabad megfeledkezni az USA hasonló problémáiról sem. Kína várhatóan kivédi az eszközbuborékokból fakadó kockázatot; GDP-je ugyan lassabban fog bővülni az elmúlt évtizedben megszokottnál, de nem fenyeget a durva lefékeződés (hard landing) veszélye.