Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Lemondott az AOL Time Warner elnöke

2003.01.13. 13:03
Steve Case, az AOL alapítója és a két médiavállalat 106 milliárd dolláros egyesülésének levezénylője bejelentette, hogy májusban távozik posztjáról.
Az egyesülés óta lemondott már Gerald Levin, a Time Warner vezérigazgatója és Robert Pittman az AOL vezérigazgatója is. A médiaóriás részvényeinek árfolyama a fúzió óta ugyanis több mint hatvan százalékkal esett. A tranzakció azért volt igazán nagy jelentőségű, mert ez volt az úttörő példa a régi és az új gazdaság óriáscégeinek lehetséges fúziójára. A kísérlet egyelőre nem hozott bíztató eredményeket.

A részvényesek nem szerették

Case-re a részvényesek azért is haragudnak, mert közvetlenül az összeolvadás után sokmillió dolláros részvénycsomagtól vált meg komoly haszonnal. "A részvénytulajdonosok egy része engem okol a cég rossz teljesítményéért, ezért válok meg tisztségemtől" - áll az elnök nyilatkozatában. Az elnök pozícióját tovább gyengítette, hogy a hatóságok vizsgálják az AOL egyesülés előtti könyvelését. Case ugyanakkor továbbra is a vállalat igazgatótanácsának tagja lesz.

Az AOL sokkal rosszabbul szerepel a Time Warnernél

A vállalat az America Online értékvesztése miatt tavaly 54 milliárd dollárt volt kénytelen leírni, és elemzők szerint ezt hasonló okokból idén egy újabb többmilliárdos leírás követheti. Eközben a Time Warner-cégek (Warner Brothers, New Line Cinema, Time magazin, HBO, Time Warner Cable) jól teljesítettek.

A sikersztori vége

A 44 éves, hawaii születésű Case 1985-ben alapította az America Online-t, a cég 2000-ben 106 milliárd dollárért vásárolta fel a Time Warnert. Az AOL-nak ekkor már harmincötmillió előfizetője volt, háromszor annyi, mint az őt követő Microsoft MSN-nek. A tech-szektor mélyrepülése azonban az AOL-t sem hagyta érintetlenül: a cég papírjai pénteken 14,88 dolláron álltak, míg 2001-ben, az egyesülés után 47 dollár, 2000-ben 72 dollár volt az árfolyam.