Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Nobel-díjasok csapnak össze, hogy őrültség-e Bush terve

2003.02.13. 12:29
Miután tíz Nobel-díjas közgazdász őrültségnek nevezte Bush gazdaságélénkítő csomagját, most három másik kiállt az elnök terve mellett. Samuelson az egyik, Friedman a másik oldalon.
A National Taxpayers Union levélben biztosította az elnököt támogatásáról, közölte a BBC. A levelet száztizenöt közgazdász, köztük három Nobel-díjas - Milton Friedman, James Buchanan és Vernon Smith - írta alá. A dokumentum szerint Bush elnök gazdaságélénkítő terve igenis jó, és új lendületet adhat az amerikai gazdaságnak.

Az adó és a kiadások csökkentése

Az aláírók szerint a legfontosabb lépés az adócsökkentés (így a bírálók által kifogásolt osztalékadó-csökkentés is) és a központi kiadások csökkentése. "A kormány nem teremthet gazdasági növekedést, de magas adókkal, túlzott állami beavatkozással vagy túlköltekezéssel fékezheti azt. A választott vezetők dolga, hogy a gazdasági növekedést lassító intézkedéseken változtassanak" - áll a levélben.

A másik oldal szerint őrültség

Az Economic Policy Institute négyszáz közgazdász, köztük tíz Nobel-Díjas aláírásával korábban bírálta Bush elnök csomagját. Az aláírók hétfőn a New York Times-ban fizetett hirdetésben is hangot adtak véleményüknek. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint például a Bush-terv egész egyszerűen őrültség, az erre szánt összeg hatodából sokkal hatásosabb csomagot lehetne összeállítani.  • Vennék
  • Hírek