Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Világbank is beszállna a verespataki aranybányába

2002.06.21. 14:18
A román kormány felkérte az International Finance Corporationt, hogy mint potenciális befektető, vizsgálja meg a verespataki aranybánya tervét - közölte a Népszabadság Online érdeklődésére Kent E. Lupberger, a Világbank-csoporthoz tartozó pénzintézet bányászati osztályának menedzsere. Az interjúban az amerikai bankár elismerte, hogy több kellemetlen körülmény nehezíti a döntést, de mint mondta, a gazdasági fejlődésnek ára van. Az egyik kellemetlen körülmény, hogy a fővállalkozó kanadai cég alapítója korábban heroinnal kereskedett.

A két évvel ezelőtti tiszai környezeti katasztrófa hatásai máig tetten érhetők a folyó élővilágában és a Tisza-vidéken élők sorsában. A magyarországi zöldszervezetek szerint egy újabb erdélyi aranybánya fenyegeti hasonló mérgezéssel alföldi folyóinkat. Az RMGC nevű bányacég Verespatakon tervez aranybányát, a környék arany- és ezüstkincsének kitermelése érdekében 225 millió tonna kőzetet kíván megmozgatni. A kőzúzalékból ciánvegyületek segítségével vonnák ki az aranyat, és a zagy, akárcsak Nagybányán, itt is derítőbe kerülne. Az Energia Klub és más szervezetek tiltakoznak, mert szerintük az Aranyoson és a Maroson keresztül megismétlődhet a katasztrófa.

Ledarált hegyek

Kent E. Lupberger, a Világbank-csoporthoz tartozó International Finance Corporation (IFC) menedzsere elismerte, hogy a román kormány nem hivatalos formában felkérte az IFC-t a verespataki külszíni aranybánya terveinek vizsgálatára. A leendő vállalkozó, a kanadai Gabriel Resources eközben igyekszik meggyőzni a verespataki lakosságot a bánya áldásairól. A tájat mérges tóval árasztanák el, a környező hegyeket pedig gyakorlatilag ledarálnák és feloldanák ciánban.

A Gabriel Resources-nek ennek ellenére sokakat sikerült meggyőznie, amiben Stephanie Roth, az Alburnus Major helyi civil szervezet képviselője szerint segített, hogy a cég a Világbank támogatására hivatkozik.

Kell a cián

Lupberger szerint támogatásról egyelőre szó sincs, az IFC csakis olyan ügyekben vesz részt, amelyek megfelelnek a saját környezetvédelmi, társadalmi és egészségügyi normáinak. Lupberger állítja, a ciánra épülő technológia nélkül az aranybányászat nem gazdaságos. Az egész világon ezt a módszert használják, még az ő hazájában, Amerikában is.

Szerinte lehet ezt úgy csinálni, hogy a környezetnek nem esik baja, és a bányászat befejeztével rehabilitálják a vidéket. Ugyanakkor szerinte rendben van, hogy Verespataknál négy hegyet el akarnak törölni a föld színéről.

Higanyszedés puszta kézzel

Az IFC benne van a perui Yanacocha aranybányában. Tavaly előtt másfél mázsa higany ömlött ki a perui bányához tartozó teherautóból Choropampa faluban az utcára - írja a multinacionális cégek működését figyelő Corpwatch. A higany az ottani aranykitermelés mellékterméke. A cég másnap kezdett intézkedni a kármentésről. Felbéreltek helyi lakosokat, akik szabad kézzel szedték a higanyt a földről.

Lupberger szerint "komoly hiba", hogy a Gabriel Resources alapítója, Frank Timis kétszer volt büntetve heroinnal való kereskedelemért. Frank Timis a cégben csak tíz százalékos tulajdonnal rendelkezik. Különben is, nem ő hozza a döntéseket, hanem az igazgatótanács - tette hozzá.