Árpád
-2 °C
4 °C

150 millió dolláros büntetés a Philip Morrisnak

2002.03.25. 12:06
Egy oregoni bíróság szerint a Philip Morris megtévesztette a fogyasztókat, amikor azt állította, hogy alacsony kátránytartalmú cigarettái kevésbé veszélyesek - közölte az AP hírügynökség. A cég ellen Michele Schwarz örökösei indítottak pert, miután a hölgy 1999-ben 53 évesen tüdőrákban elhunyt. A bíróság 150 millió dolláros kártérítést ítélt meg a családnak.
"Schwarz azért váltott alacsony kátránytartalmú cigarettára, mert azt hitte, hogy az kevésbé veszélyes, mint a magasabb kátránytartalmúak. De ez nem igaz, a vállalat megtévesztette a vásárlókat" - közölte Lawrence Wobbrock, a felperesek ügyvédje. Wobbrock szerint a sűrűbb rágyújtás és letüdőzés miatt ezekkel a cigarettákkal is ugyanannyi kátrány jut a dohányos szervezetébe, mint az erősebbekkel.

A Philip Morris fellebbez

James L. Dumas a Philip Morris egyik ügyvédje bejelntette, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. "A cég nem azt állította, hogy ezek a cigaretták egészségesebbek, csak azt, hogy ezeket kellemesebb szívni" - mondta. Schwarz férje orvos volt, a hölgy tehát ismerhette a kockázatokat - tette hozzá.

Több per is folyik az ügyben

A dohányellenes szervezetek üdvözölték az ítéletet. "A döntés precedens értékű, így feltehetően a többi, alacsony kátránytartalmú cigarettákról szóló per is megnyerhető" - mondta Edward L. Sweda, a Tobacco Products Liability Project nevű szervezet ügyvédje.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?