Gyöngyi
4 °C
14 °C

150 millió dolláros büntetés a Philip Morrisnak

2002.03.25. 12:06
Egy oregoni bíróság szerint a Philip Morris megtévesztette a fogyasztókat, amikor azt állította, hogy alacsony kátránytartalmú cigarettái kevésbé veszélyesek - közölte az AP hírügynökség. A cég ellen Michele Schwarz örökösei indítottak pert, miután a hölgy 1999-ben 53 évesen tüdőrákban elhunyt. A bíróság 150 millió dolláros kártérítést ítélt meg a családnak.
"Schwarz azért váltott alacsony kátránytartalmú cigarettára, mert azt hitte, hogy az kevésbé veszélyes, mint a magasabb kátránytartalmúak. De ez nem igaz, a vállalat megtévesztette a vásárlókat" - közölte Lawrence Wobbrock, a felperesek ügyvédje. Wobbrock szerint a sűrűbb rágyújtás és letüdőzés miatt ezekkel a cigarettákkal is ugyanannyi kátrány jut a dohányos szervezetébe, mint az erősebbekkel.

A Philip Morris fellebbez

James L. Dumas a Philip Morris egyik ügyvédje bejelntette, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. "A cég nem azt állította, hogy ezek a cigaretták egészségesebbek, csak azt, hogy ezeket kellemesebb szívni" - mondta. Schwarz férje orvos volt, a hölgy tehát ismerhette a kockázatokat - tette hozzá.

Több per is folyik az ügyben

A dohányellenes szervezetek üdvözölték az ítéletet. "A döntés precedens értékű, így feltehetően a többi, alacsony kátránytartalmú cigarettákról szóló per is megnyerhető" - mondta Edward L. Sweda, a Tobacco Products Liability Project nevű szervezet ügyvédje.