Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Dubaj építészeti csodái

2008.03.01. 09:20
Milliomosok hazája, grandiózus építkezések, luxus, olaj – általában ezek jutnak eszünkbe Dubajról. A legtöbbet mégis azokról az épületekről hallunk és olvasunk, melyek az őrültség határát súrolják. Összeszedtük, mi minden épül a világ talán legköltekezőbb államában.

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városa (a legnagyobb Abu Dhabi). Hogy megértsük, honnan van ennyi pénze a városnak, nem árt foglalkoznunk gazdaságával és történelmével. Az Egyesül Arab Emírségek hét emírséget fog össze, Abu Dhabi, Adzsmánt, Dubait, Fudzsajrát, Rász al-Hajmát, Sardzsát és Umm al-Kuvajnot. Ezek mind olajban nagyon gazdag emírségek, ennek köszönhetően az életszínvonal igen magas az országban. Maga Dubaj is hatalmas változáson ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. A várost 1983 óta a Al Maktoum dinasztia vezeti, jelenlegi vezetője, Mohammed bin Rashid Al Maktoum egyben az EAE mniszterelöke és alelnöke.

Dubaj gazdasága a kőolajon alapul, 2006-ban a város GDP-je 46 milliárd dollár volt. Becslések szerint napi 240 ezer hordó olajat termelnek ki. Mára azonban több lábon próbálnak megállni, az országban jelentős nyugati cégek fektetnek be, mint az AT&T, General Motors, Heinz, IBM, Shell és Sony. Ezen kívül a turizmus is lendületet kapott, ebben nagy szerepe volt az infrastruktúra fejlesztésének és a nagyszabású építkezéseknek. A turizmus amúgy is prioritás Dubajban, a kormány szerint 2010-re évi 15 millió turistát akarnak fogadni. Ezért is építik a legmagasabb-, legnagyobb-, legelső épületcsodákat.

Ezek közül talán a leghíresebb, a pálma alakú szigetcsoport, mely a legnagyobb emberkéz alkotta mesterséges sziget a világon. Az építkezést még 2001-ben kezdték meg, az előzetes tervek szerint 142 millió dollárba kerül a beruházás. A mesterséges sziget egy 17 levelű pálmát formáz, ezt egy félhold alakú hullámtörő fogja körbe. A fa törzse és a korona is négy-négy kilométer hosszú. Állítólag még a világűrből is látható lesz a sziget.

A világ első hétcsillagos szállodája, a Burj Al Arab Hotel 1999-ben készült el. A 320 méteres hotel a világ legmagasabb szállodája is volt megépítésekor. Az épület egy mesterséges szigeten áll, 280 méterre Jumeirah beach partjaitól. A szálloda nagyon kedvelt a hírességek és milliomosok körében.

A forgó felhőkarcolóban hotel, lakások és irodák is lesznek. Az 59 emeletes épület kilencven perc alatt teljesen megfordul tengelye körül, mindegyik emelet külön mozog majd. Tavaly júniusban kezdték meg az építkezést, a tervek szerint 2009-ben lesz kész.

A világtérkép projekt 300 mesterséges szigetet foglal magába. Négy kilométerre épül Dubaj partjaitól, összesen 34 millió tonna homokot és követ használtak fel az építkezéshez. A szigetekek meg is lehet majd vásárolni, 15 és 45 millió dollár közötti áron – egy része már el is kelt. Az építkezést idén januárban fejezték be.

A Hydropolis egy víz alatti szálloda lesz, hasonló már épül Kína partjainál a Sárga-tengeren. A víz alatti lakosztályokba majd liften szállítják a vendégeket. A luxusszállodában 220 szoba lesz, ezen kívül gyógyfürdők, bálterem és tucatnyi luxusétterem is. Egy éjszaka ára 600 dollár, vagyis 106 ezer forint lesz majd. Eredetileg úgy tervezték, hogy a hotel 2007 végén megnyílik majd a vendégek előtt, de jelentős csúszással kell számolni többek között a magas költségek miatt.

A világ legmagasabb épülete is Dubajban épül. A Burj Dubai várhatóan még az idén elkészül és a tervek szerint 818 méter magas lesz az antennákkal együtt (antennák nélkül 643 méter). A hatalmas épületben hotel és bevásárlóközpont is lesz, de az ötszázezer négyzetméteres összterületének legnagyobb részét luxuslakások és irodák foglalják el.

A világ egyik legnagyobb fedett sípályája is Dubajban van, a Ski Dubai 22 500 négyzetméteren várja a sivatagban a síelni vágyókat. A sípálya egyébként egy hatalmas bevásárlóközpontnak a része. Nagyjából 1500 vendéget tudnak fogadni egyszerre. Öt különböző nehézségi fokozatú sípálya van, a leghosszabb 400 méter hosszú és 60 méter magas, a hőmérsékletet állandóan -1 és -2 fok között tartják.

A közelmúltban jelentették be, hogy gigantikus hidat építenek meg Dubajban. Az öblöt átszelő monstrum 1,6 kilométer hosszú lesz, 64 méter széles és 15 méterrel lesz a víz fölött. Legmagasabb pontján 205 méterre magasodna a víz fölé. Az építkezést márciusban kezdik meg, a tervek szerint 2012-ben már átadnák a forgalomnak a Sixth Crossing névre keresztelt hidat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?