Antal, Anett
16 °C
24 °C

Dubaj építészeti csodái

2008.03.01. 09:20
Milliomosok hazája, grandiózus építkezések, luxus, olaj – általában ezek jutnak eszünkbe Dubajról. A legtöbbet mégis azokról az épületekről hallunk és olvasunk, melyek az őrültség határát súrolják. Összeszedtük, mi minden épül a világ talán legköltekezőbb államában.

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városa (a legnagyobb Abu Dhabi). Hogy megértsük, honnan van ennyi pénze a városnak, nem árt foglalkoznunk gazdaságával és történelmével. Az Egyesül Arab Emírségek hét emírséget fog össze, Abu Dhabi, Adzsmánt, Dubait, Fudzsajrát, Rász al-Hajmát, Sardzsát és Umm al-Kuvajnot. Ezek mind olajban nagyon gazdag emírségek, ennek köszönhetően az életszínvonal igen magas az országban. Maga Dubaj is hatalmas változáson ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. A várost 1983 óta a Al Maktoum dinasztia vezeti, jelenlegi vezetője, Mohammed bin Rashid Al Maktoum egyben az EAE mniszterelöke és alelnöke.

Dubaj gazdasága a kőolajon alapul, 2006-ban a város GDP-je 46 milliárd dollár volt. Becslések szerint napi 240 ezer hordó olajat termelnek ki. Mára azonban több lábon próbálnak megállni, az országban jelentős nyugati cégek fektetnek be, mint az AT&T, General Motors, Heinz, IBM, Shell és Sony. Ezen kívül a turizmus is lendületet kapott, ebben nagy szerepe volt az infrastruktúra fejlesztésének és a nagyszabású építkezéseknek. A turizmus amúgy is prioritás Dubajban, a kormány szerint 2010-re évi 15 millió turistát akarnak fogadni. Ezért is építik a legmagasabb-, legnagyobb-, legelső épületcsodákat.

Ezek közül talán a leghíresebb, a pálma alakú szigetcsoport, mely a legnagyobb emberkéz alkotta mesterséges sziget a világon. Az építkezést még 2001-ben kezdték meg, az előzetes tervek szerint 142 millió dollárba kerül a beruházás. A mesterséges sziget egy 17 levelű pálmát formáz, ezt egy félhold alakú hullámtörő fogja körbe. A fa törzse és a korona is négy-négy kilométer hosszú. Állítólag még a világűrből is látható lesz a sziget.

A világ első hétcsillagos szállodája, a Burj Al Arab Hotel 1999-ben készült el. A 320 méteres hotel a világ legmagasabb szállodája is volt megépítésekor. Az épület egy mesterséges szigeten áll, 280 méterre Jumeirah beach partjaitól. A szálloda nagyon kedvelt a hírességek és milliomosok körében.

A forgó felhőkarcolóban hotel, lakások és irodák is lesznek. Az 59 emeletes épület kilencven perc alatt teljesen megfordul tengelye körül, mindegyik emelet külön mozog majd. Tavaly júniusban kezdték meg az építkezést, a tervek szerint 2009-ben lesz kész.

A világtérkép projekt 300 mesterséges szigetet foglal magába. Négy kilométerre épül Dubaj partjaitól, összesen 34 millió tonna homokot és követ használtak fel az építkezéshez. A szigetekek meg is lehet majd vásárolni, 15 és 45 millió dollár közötti áron – egy része már el is kelt. Az építkezést idén januárban fejezték be.

A Hydropolis egy víz alatti szálloda lesz, hasonló már épül Kína partjainál a Sárga-tengeren. A víz alatti lakosztályokba majd liften szállítják a vendégeket. A luxusszállodában 220 szoba lesz, ezen kívül gyógyfürdők, bálterem és tucatnyi luxusétterem is. Egy éjszaka ára 600 dollár, vagyis 106 ezer forint lesz majd. Eredetileg úgy tervezték, hogy a hotel 2007 végén megnyílik majd a vendégek előtt, de jelentős csúszással kell számolni többek között a magas költségek miatt.

A világ legmagasabb épülete is Dubajban épül. A Burj Dubai várhatóan még az idén elkészül és a tervek szerint 818 méter magas lesz az antennákkal együtt (antennák nélkül 643 méter). A hatalmas épületben hotel és bevásárlóközpont is lesz, de az ötszázezer négyzetméteres összterületének legnagyobb részét luxuslakások és irodák foglalják el.

A világ egyik legnagyobb fedett sípályája is Dubajban van, a Ski Dubai 22 500 négyzetméteren várja a sivatagban a síelni vágyókat. A sípálya egyébként egy hatalmas bevásárlóközpontnak a része. Nagyjából 1500 vendéget tudnak fogadni egyszerre. Öt különböző nehézségi fokozatú sípálya van, a leghosszabb 400 méter hosszú és 60 méter magas, a hőmérsékletet állandóan -1 és -2 fok között tartják.

A közelmúltban jelentették be, hogy gigantikus hidat építenek meg Dubajban. Az öblöt átszelő monstrum 1,6 kilométer hosszú lesz, 64 méter széles és 15 méterrel lesz a víz fölött. Legmagasabb pontján 205 méterre magasodna a víz fölé. Az építkezést márciusban kezdik meg, a tervek szerint 2012-ben már átadnák a forgalomnak a Sixth Crossing névre keresztelt hidat.