Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Itt az első államcsőd a globális válság miatt?

2008.11.17. 11:55
Reális veszéllyé vált, hogy hivatalosan államcsődöt jelentsen a dél-amerikai Ecuador, miután 30 napos "türelmi" időt kért a november 15-én esedékes kamatfizetésre egy 2012-ben lejáró, dollárban kibocsátott államkötvénye esetében. Az összeg (30,6 millió dollár) elméletileg nem lenne akkora, ami komolyabb terhet jelentene az ecuadori államnak, hivatalosan a kifizetés jogalapjának vizsgálatára hivatkoznak.

Ecuador 1999-ben már egyszer csődöt jelentett egy 6,5 milliárd dolláros kötelezettség megtagadásakor, így a mostani esemény a második lenne egy évtizeden belül. Ez igen rossz fényt vetne az egész dél-amerikai térségre, ráadásul a Barclay’s Capital számításai szerint egy speciális megállapodás miatt, ha Ecuador megtagadná a 30,6 millió dolláros kuponfizetést, akkor a vele szoros kötelékben lévő Venezuelának mintegy 800 millió dolláros kifizetést kellene végrehajtania az ecuadori kötvényekben "bent ragadó" befektetőknek. Az ecuadori "fertőző hatás" azonban egyelőre korlátozott a dél-amerikai kötvénypiacokon.

Visszaeső bevételek

Rafael Correa ecuadori államfő már a két évvel ezelőtti választási kampányában is államcsőd-bejelentésével kapcsolatos lehetőségre figyelmeztetett, majd idén szeptember végén egy beszédében hangsúlyozta, hogy az állam inkább törlesztési kötelezettségeit tagadja meg, mintsem az oktatási és egészségügyi kiadásokat vágja vissza. A kijelentés annak tükrében nagy figyelmet keltett, hogy az ecuadori export mintegy felét az olajkitermelés teszi ki, és a fekete arany nemzetközi ára a piacokon meredeken, mintegy 60 százalékkal zuhant a júliusi csúcs óta és a múlt hét vége felé már hordónként 60 dollár alatt mozgott. Az állam olajexportból származó bevételei tehát jelentősen megcsappanhattak az elmúlt hónapokban.

A Barclay’s Capital számításai szerint 95 dolláros olajár mellett tudja teljes mértékben finanszírozni Ecuador az államháztartási kiadásokat, és legalább 76 dolláros kurzus kell ahhoz, hogy ne kelljen a 6,3 milliárd dolláros jegybanki devizatartalékokhoz nyúlnia az állami kötelezettségek teljesítéséhez.

Durva leminősítés reáls veszély miatt

A 30 millió dolláros, most esedékessé vált ecuadori kamatfizetés esetleges megtagadása nem feltétlenül lenne indokolt a Bloombergnek nyilatkozó Goldman Sachs elemzője szerint. Az ecuadori állam külső adóssága mintegy 10 milliárd dollár, ami a GDP-nek csupán az egynegyede (a magyar esetben a bruttó ráta 100 százalékos). Mindenesetre a Standard and Poors’s hitelminősítő a hírt követően órákkal 3 fokozattal CCC- kategóriába minősítette le az ecuadori államadósságot. Ez 9 fokozattal van a befektetési kategória alatt, és mindössze 3 fokozattal a csőd kategória felett. Fontos megjegyezni, hogy a most elindult 30 napos "türelmi" idő az ecuadori kamatfizetéssel kapcsolatban nem ugyanazt jelenti, mintha az állam fizetési moratóriumot kért volna. Utóbbi jelentené a hivatalosan a csődöt.

A kamatfizetés megtagadásával kapcsolatos félelmek már az elmúlt napokban mélybe küldték az 510 millió dollárt kitevő, 2012-es benchmark, dollárban denominált ecuadori államkötvény árfolyamát, így a hozama 100% fölé ugrott. Ez az államcsőd reális veszélyként való árazását jelzi. Erre az is utal, hogy az ecuadori benchmark kötvény hozamfelára az amerikai viszonyítási alaphoz képest mintegy 4400 bázispont (egy hónap alatt megháromszorozódott!), szemben a JP Morgan által számolt átlagos feltörekvő kötvénypiaci felár 650 bázispont körüli értékével. Az 1999-es ecuadori államcsőd időszakában a felár 4800 bp körül tetőzött.

A latin-amerikai országok összességében érdemben nem emelkedett a felár a fenti fejlemény miatt, azaz az ecuadori fertőző hatás (egyelőre) korlátozott.  • Vennék
  • Hírek