Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Prágát is káoszba döntötte az Electro World

2002.10.11. 11:04
Tíz kilométeres sorok, verekedés és betört ajtók: a brit Dixons csoport Prágában már a jól bevált pesti recept szerint botrányos üzletnyitással terelte magára a figyelmet.
Már a második kelet-európai fővárost bénította le a háztartási elektronikai cikkeket forgalmazó Electroworld áruház - írja a BBC. Ezúttal is hasonló volt a forgatókönyv, mint Budapesten: a nyitónapra a piacinál jóval alacsonyabb áron hirdettek meg számos gépezetet, ami hisztérikus állapotba hozta a vásárlóközönséget.

Ingyen tolonganak

A Dixons taktikájának lényege, hogy a nyitónapra garantáltan kalkulálható káosz napokig a helyi sajtó vezető hírei közé emeli az áruháznyitást, így a cég megfizethetetlen ingyen reklámhoz jut. A prágai tumultushoz az is hozzájárult, hogy - a Napi Gazdaság helyi tudósítója szerint - a rendőrség nem vette komolyan a Budapesten történteket. Pedig elvileg nem voltak felkészületlenek: magyar kollegáik elküldték nekik az itteni káoszról készült videofelvételeket. A prágai rendfenntartók a nyitás hajnalán ennek ellenére mindössze heten jelentek meg a helyszínen.

Heten, mint a cseh rendőrök

Az autópályák és városba vezető utak az áruházhoz igyekvő tömeg miatt teljesen bedugultak. A bejáratnál körülbelül 10 ezren tülekedtek. A tömeghisztéria a jól ismert forgatókönyv szerint akkor tört ki, amikor az első százas csoportot engedték be az áruházba. A rend ekkor felbomlott, a vásárlók áttörték a kordont, tönkretették a bejáratot és megpróbáltak behatolni. Ekkor kellett közbelépnie a rendőrségnek.

Később egy még össze nem zúzott oldalbejáraton, százasával engedték be az embereket. A tömeg hátsó régiójában tipródók közül ekkor sokan hazaindultak, mozdíthatatlan masszába összeállva az odafelé igyekvő autósokkal.

Reklámipari forrásaink szerint a következő fogás egy mozi felgyújtása, esetleg egy komphajó elsüllyesztése lehet.