Boglárka
22 °C
35 °C

Prágát is káoszba döntötte az Electro World

2002.10.11. 11:04
Tíz kilométeres sorok, verekedés és betört ajtók: a brit Dixons csoport Prágában már a jól bevált pesti recept szerint botrányos üzletnyitással terelte magára a figyelmet.
Már a második kelet-európai fővárost bénította le a háztartási elektronikai cikkeket forgalmazó Electroworld áruház - írja a BBC. Ezúttal is hasonló volt a forgatókönyv, mint Budapesten: a nyitónapra a piacinál jóval alacsonyabb áron hirdettek meg számos gépezetet, ami hisztérikus állapotba hozta a vásárlóközönséget.

Ingyen tolonganak

A Dixons taktikájának lényege, hogy a nyitónapra garantáltan kalkulálható káosz napokig a helyi sajtó vezető hírei közé emeli az áruháznyitást, így a cég megfizethetetlen ingyen reklámhoz jut. A prágai tumultushoz az is hozzájárult, hogy - a Napi Gazdaság helyi tudósítója szerint - a rendőrség nem vette komolyan a Budapesten történteket. Pedig elvileg nem voltak felkészületlenek: magyar kollegáik elküldték nekik az itteni káoszról készült videofelvételeket. A prágai rendfenntartók a nyitás hajnalán ennek ellenére mindössze heten jelentek meg a helyszínen.

Heten, mint a cseh rendőrök

Az autópályák és városba vezető utak az áruházhoz igyekvő tömeg miatt teljesen bedugultak. A bejáratnál körülbelül 10 ezren tülekedtek. A tömeghisztéria a jól ismert forgatókönyv szerint akkor tört ki, amikor az első százas csoportot engedték be az áruházba. A rend ekkor felbomlott, a vásárlók áttörték a kordont, tönkretették a bejáratot és megpróbáltak behatolni. Ekkor kellett közbelépnie a rendőrségnek.

Később egy még össze nem zúzott oldalbejáraton, százasával engedték be az embereket. A tömeg hátsó régiójában tipródók közül ekkor sokan hazaindultak, mozdíthatatlan masszába összeállva az odafelé igyekvő autósokkal.

Reklámipari forrásaink szerint a következő fogás egy mozi felgyújtása, esetleg egy komphajó elsüllyesztése lehet.