Salamon
-1 °C
13 °C

Élelmiszerársokk előtt áll a világ

2007.12.12. 13:02
Az élelmiszerársokk második hulláma fenyegeti a világgazdaságot az amerikai gabonakészletek jelentős zuhanása és az ezzel egy időben jelentkező erős kereslet miatt, olvasható a Financial Times szerdai elemzésében.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint amerikai illetékesek azzal számolnak, hogy a búzakészletek 60 éves mélypontra - 312 millió vékáról 280 millió vékára - süllyednek a 2007-2008-as mezőgazdasági évad végére (1 véka 36,35 liter; az amerikai agrárszférában ezt a térfogat-mértékegységet használják a gabonafélék esetében).

Igen kellemetlen szintek

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb búzaexportőre, és az importőr országok erősen keresik az amerikai búzát, miután más exportőrök csökkentették a kínálatot, áll a Financial Times elemzésében. Argentínában a hideg időjárás, Ausztráliában a szárazság károsította a búzatermést, Európában árvizek sújtották a termelést.

A Deutsche Bank londoni szakelemzője azt mondta a gazdasági napilapnak, hogy a készletek zsugorodása és az Ázsia jelentős térségeiben jelentkező, mind komolyabb hiányok 2008-ra újabb, "felfelé ható ársokkot" valószínűsítenek.

A kukorica- és a szójababkészletek is alacsonyabbak lesznek a vártnál, miután az árrekordok ellenére növekszik a kereslet a felzárkózó piacok részéről. Az egyik idézett amerikai stratéga szerint a búza- és szójababkészletek "igen kellemetlen szintekre" süllyedtek.

A chicagói terménytőzsdén a búza határidős kontraktusai 2008. márciusi teljesítésre 9,29 dollárra emelkedtek vékánként, vagyis az árfolyam ismét közelít a nyáron beállított 9,61 dolláros rekordhoz. A szintén márciusi szállítású kukorica 4,19 dollárra drágult, ami hathavi csúcs, a januárra kötött szójababkontraktusok pedig 11,32 dollárral 34 éves csúcspontot értek el. Terménypiaci elemzők figyelmeztetései szerint a növekvő gabonaárak a hústermelők költségeit is emelik, ami magasabb hús-, baromfi- és tejárakhoz vezet fogyasztói szinten.

A Financial Times megjegyzi: az élelmiszerárak éppen olyan időszakban adnak lendületet az inflációnak, amikor a központi bankok igyekeznének kamatot csökkenteni a globális likviditási válság hatásainak kivédésére. Londoni felzárkózó piaci elemzők a magyar inflációs adatokat kommentálva is rendre az élelmiszer-inflációt említik a fő hajtóerőnek.

Magyarországon átmeneti

Mindazonáltal a Merrill Lynch legutóbbi előrejelzésében a magyar élelmiszer-infláció szerkezetét kedvezőbbnek nevezte például a lengyelnél, rámutatva: Magyarországon elsősorban a feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedése, Lengyelországban jórészt a feldolgozott élelmiszer-ipari termékek inflációja a fő hajtóerő. A ház szerint ez azt is jelenti, hogy az élelmiszerszegmensben jelentkező inflációs sokk Magyarországon átmenetibb, Lengyelországban tartósabb jelenségnek ígérkezik.

A Goldman Sachs éppen szerdán - az előző nap közzétett novemberi magyarországi inflációs számsort kommentálva - azt írta: a magyar élelmiszerárak már június óta gyorsabban emelkedtek, mint a térség többi országában, és ez a komponens valószínűleg ezért nem volt annyira kedvezőtlen a novemberi magyar adatban, mint amennyire a negatív meglepetést keltő cseh inflációs adatok után tartani lehetett tőle.