Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

35 ezer embert bocsát el a Ford

2002.01.11. 17:25
A Ford Motor Co. pénteken ismertette átalakítási programját, melynek keretében összesen 35 ezer embert bocsátanak el (ebből 22 ezret Észak-Amerikában). A cég öt gyárat zár be és leállítja négy típus gyártását.
A Ford leállítja a Ford Escort, a Mercury Cougar, a Mercury Villager és a Lincoln Continental gyártását - közölte a CNN. William Clay Ford elnök egyúttal azt is bejelentette, hogy az osztalék a vártnál kevesebb lesz, ugyanakkor ő egyelőre nem vesz fel fizetést.

Öt gyár bezár

A cég bezárja hazlewoodi és edisoni gyárát, ahol Prod kisteherautók készültek, valamint a Ford Explorert készítő missouri üzemet. Szintén leállítják a clevelandi és a dearborni gyárat, ahol alkatrészek készültek. A cég illetékesei hozzátették, hogy további tizenegy gyárban lesz "komoly átalakítás".

Egy Mercury Cougar a múltból

Kilencmilliárdos megtakarítás

A terv várhatóan négy év alatt 4,1 milliárd dollárjába kerül a Fordnak, de a cégvezető reményei szerint az átalakítás ezután évi kilencmilliárdos megtakarítást hoz.

A Ford eladásai az Egyesült Államokban 5,5 százalékkal estek vissza 2001-ben (ez a gyártók átlagának több mint négyszerese), és a Ford-Firestone vita, illetve a többmilliárdos abroncscsere sem tett jót a tavalyi eredménynek. A részvények értéke harmadával zuhant, míg a rivális General Motors papírjainak ára csak 4,6 százalékkal, a DaimlerChrysler amerikai árfolyama csak 1,1 százalékkal csökkent.