Albin
0 °C
11 °C

Könyvelési botrány a Gatewaynél

2003.05.15. 13:04
Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb PC-gyártója, amely nemrég bejelentette, hogy átáll a tévégyártásra, szerdán közölte, hogy a cég könyvelési hibái miatt nyomozás indult.
A legfőbb ügyészség San Diegó-i hivatala a vállalat 2000-es könyvelése kapcsán indított nyomozást, közölte a Financial Times. A könyveket a tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) már vizsgálja. "A Gateway együttműködik a hatóságokkal, ugyanakkor egyetlen alkalmazottját sem vádolják" - áll a cég közleményében.

A konkurenciának jobban megy

A Gateway múlt hónapban korrigálta a 1999-es, a 2000-es és a 2001 első negyedévi eredményről szóló jelentését - 2000-es forgalma így például 340 millió dollárral lett alacsonyabb. A vállalat képtelen lépést tartani konkurenciájával, a Dellel és a Hewlett-Packarddal - a cég piaci részesedése 2000-ben még kilenc százalék volt, mostanra ez négy százalékra csökkent. A vállalat a korábbi veszteségek miatt már több ezer alkalmazottat elküldött, és gyakorlatilag minden tengerentúli egységét bezárta.

Átáll a tévékre

A számítógépgyártó május elején bejelentette, hogy az erősödő verseny, illetve a számítógép-eladások esése miatt szórakoztató elektronikai cikkek gyártásába fog. A PC-gyártást nem adja fel, de teljesen átalakítja 192 boltból álló hálózatát, és piacra dob tizenöt különböző tévékészüléket, majd a későbbiekben digitális fényképezőgépeket és kamerákat.