Zoltán
10 °C
21 °C

Ukrajna elvághatja a gáztól Európát

2008.03.04. 14:52
A Gazprom este hatkor további 25 százalékkal csökkenti az Ukrajnába irányuló gáz mennyiségét. Ukrajna azzal fenyeget, hogy korlátozhatja az eurpai szállítást, ha veszélybe kerül az ország energiaellátása. Itthon még nincs gond, de ha csökken a beérkező gáz, akkor sem kell félni.

Ukrajna bejelentette, hogy korlátozhatja az Európa felé irányuló gázszállítást, ha az orosz Gazprom beváltja fenyegetését és tényleg tovább csökkenti az Ukrajnába szállított gázmennyiséget. A Gazprom hétfőn reggel óta 25 százalékkal kevesebb gázt enged a szomszéd országba, ma azt mondták, hogy mivel az ukránok nem tárgyalnak, ma este hatkor további 25 százalékkal csökkentenek.

A Gazprom ugyanakkor azt is állítja, hogy a további csökkentés nem érinti az Európába irányuló gázszállítást. Legalábbis ők átküldik a szükséges mennyiséget, de az az Ukrajnát átszelő vezetékeken jut el Európába. A Naftogaz azonban másként gondolja, és ma bejelentették, hogy mérsékelhetik az Európába jutó gáz mennyiségét – írja a BBC Online. Vagyis a cég csak addig garantálja az európaiak fogyasztását, míg ez nem veszélyezteti az ukrán gázellátást. A Naftogaz fenntartja magának a jogot, hogy mindent megtegyen az ukrán enegriaellátás biztonságáért – közölte a cég.

A vita azért robbant ki, mert nem tudnak megegyezni arról, Ukrajna mikor és hogyan fizesse ki eddig felhalmozott jókora adósságát. Az ország a már hatszázmillió dollárral tartozik a olajcégnek, ráadásul érvényes megállapodás sincs az idei évre a szállításokról. A Gazprom felszólította Ukrajnát hogy üljön vissza a tárgyalóasztalhoz. Már 24 óra telt el, hogy csökkent a gázszállítás, de a Naftogaz vezetője még mindig nem érkezett meg Moszkvába – mondta Szergej Kuprijanov szóvivő.

Az újabb lehetséges csökkentésről a Gazprom tájékoztatta az E.ON-t is, de arról is biztosították a magyar céget, hogy a vállalt mennyiséget ez nem érinti. Az E.ON Földgáz azonban úgy döntött, hogy jelentős mértékben növeli a földalatti gáztárolókból történő kitárolást. Emellett újraindítja hajdúszoboszlói tárolót is, melyet az elmúlt napok meleg időjárása miatt állítottak le A tárolói rendszer ezzel együtt sem fut majd a maximumon és a nyugati importot sem kell növelni az elkövetkező napokban, így még bőven van tartalék a rendszerben. Az E.ON szerint akkor sem lenne gond, ha csökkenne az Ukrajnából kapott gáz mennyisége, mert akkor is el tudják látni feladataikat, megduplázhatják például a nyugati beszerzést, illetve néhány órán belül növelhetik a tárolókból történő kitárolást is.

Nem ez az első alkalom, hogy a két ország közötti vita veszélyeztette az európai gázellátást. Két évvel ezelőtt a Gazprom teljesen leállította az Ukrajnának és Moldovának szánt gáz szállítását. Ugyanakkor az Európa felé irányul gáz mennyiségét nem csökkentették. A probléma az volt, hogy Ukrajna megcsapolta a vezetékeket, így kevesebb gáz érkezett Európába. Akkor az árról folyt a vita, a Gazprom 230 dollárra emelte volna a tarifát, míg Ukrajna 80 dollárig voltak hajlandók elmenni. A válság négy napig tartott, a feleknek sikerült megegyezni: Ukrajna 95 dollárért kap gázt, de nem a Gazpromtól, hanem attól a vegyesvállalattól, amely 230 dollárért veszi meg azt az orosz cégtől.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft