Meghiúsul vagy csak késik a Hyundai-beruházás?

2004.07.12. 15:56
A szlovák kormány nem tudta megvásárolni a Hyundai által kiszemelt telket, mert több telektulajdonos nem adja el a felkínált áron. Közben a szerződés nyilvánosságra hozatalában sem értenek egyet a felek.
A dél-koreai Kia Motors, a Hyundai leányvállalata aggodalmának adott hangot amiatt, hogy késhet a Szlovákiában tervezett autógyár tervezett helyszínének előkészítése - idézte Pavol Rusko gazdasági minisztert az MTI. A szlovák kormány egyelőre még nem tudta megvásárolni a beruházás helyszínéül kiszemelt valamennyi telket, mert több tulajdonos nem fogadta el az állam által kínált árat.

De nem ez az egyetlen gond a beruházás körül. Rusko még a múlt héten jelentette be, hogy a dél-koreai gyár nem kívánja nyilvánosságra hozni a szlovák kormánnyal kötött szerződéseket, bár erre kötelezte az ellenzék a kabinetet.

Két tűz között

A szlovák parlament két hete hozott határozata szerint a kabinetnek nyilvánosságra kell hozni a Hyundai autógyártóval és a francia Peugeot gyárral kötött szerződéseket. Erre az ellenzék szerint azért van szükség, mert felmerült a gyanú, hogy a szlovák fél túl sok kedvezményt adott a gyáraknak. Rusko ezzel két tűz közé került. "Ha nem veszi figyelembe a Kia/Hyundai álláspontját, akkor üzleti titok megsértése miatt perelhetik - idézi a gazdasági minisztert a The Slovak Spectator.

A kormány úgy döntött, hogy az igazságügyi miniszter vezetésével bizottságot alakítanak, mely kivizsgálná, a szerződés mely részei tekinthetőek bizalmasnak, és melyek hozhatók nyilvánosságra. A bizottság az autógyárral is konzultál a kérdésről. "Üzleti titkokat nem hozunk nyilvánosságra, de az embereknek joguk van megismerni minden olyan részletet, mely a közpénzekkel kapcsolatos" - közölte az Igazságügyi Minisztérium szóvivője.

Az ellenzék azonban ragaszkodik a szerződések nyilvánosságra hozatalához. Robert Madej képviselő szerint nem minden titkos, amit az autógyár annak tart. A kereskedelmi törvények világosan fogalmaznak a kérdésről - szögezte le a képviselő a szlovák lapnak. Az ellenzék hajlandó a Legfelsőbb Bíróságig is elmenni, hogy nyilvánosságra hozzák a szerződéseket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek