Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Jukosz-botrány elérte a kormányfőt

2003.08.01. 08:08
Az orosz főügyészség már Kaszjanov miniszterelnökhöz vezető szálakat is vizsgál. Korábban Kaszjanov volt az, aki kijelentette: a Jukosz-botrány kedvezőtlenül hat Oroszország nemzetközi megítélésére.
A Jukosz-botrány néven elhíresült vizsgálatsorozatban az orosz főügyészség nyomozói már a miniszterelnökhöz vezető szálakat vizsgálnak. Ezt a NEWru.com internetes magazin csütörtök este közölte.

Adócsalás és anyagi károkozás

A főügyészség július elején kezdett átfogó vizsgálatot a vezető orosz olajcég ellen. Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök üzlettársát és bizalmasát, Platon Lebegyevet egy tíz évvel ezelőtti privatizációs ügy kapcsán július 2-án tartóztatták le. Az üzletembert - aki a Menatep pénzügyi csoport vezetője - egyebek között nagy összegű csalással, előre kitervelt anyagi károkozással és adócsalással vádolják.

A főügyészség és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat a napokban vizsgálatot tartott a Menatep csoporthoz tartozó Trust befektetési banknál. Nemcsak a Lebegyevvel kapcsolatos pénzműveleteket nézté át, hanem a pénzintézet ügyfeleinek számláin rögzített pénzmozgásokat is.

Kaszjanov harca volt KGB-sekkel?

Ezek között az ügyfelek között van a száz százalékos állami tulajdonban lévő Orosz Fejlesztési Bank (RoszBR) is. Ennél a pénzintézetnél a felügyelő bizottság elnöke a közelmúltig Mihail Kaszjanov miniszterelnök volt. A magazin az orosz elnöki adminisztrációból származó értesülések alapján azt írta, hogy a Jukosz körüli botrány a miniszterelnök és a - Vlagyimir Putyin elnök köréhez tartozó - befolyásos szentpétervári volt KGB-s ügynökök között kibontakozott küzdelem egy felvonása.

A Trust befektetési bank kivonatai alapján könnyen megállapítható, hogy merre vezetettek a RoszBR pénzeszközeinek útjai. Nem kizárt - állapítja meg a Kommerszant című újság -, hogy a főügyészség a kormányfő, illetve annak legközvetlenebb környezetéhez tartozók külföldi bankszámláit akarja felkutatni.

A jelenleg szabadságát töltő Mihail Kaszjanov néhány napja kijelentette, hogy a Jukosz körül kialakult helyzet kedvezőtlen hatást gyakorol Oroszország nemzetközi megítélésére. A főügyészség ezt nyílt nyomásgyakorlásnak minősítette.