Jusztina
10 °C
27 °C

Újabb vádpont Jukosz-ügyben

2003.07.28. 16:09
Az orosz főügyészség hétfőn újabb vádpontot jelentett be Platon Lebegyev, a Menatep pénzügyi csoport elnöke, a Jukosz olajtáraság társtulajdonosa ellen. A legújabb, negyedik vád adócsalás.
Az előzetes letartóztatásban levő üzletembert eddig nagy összegű csalással, előre kitervelt anyagi károkozással és bírósági döntés végre nem hajtásával vádolták. Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök üzlettársát és bizalmasát, Platon Lebegyevet július 2-án vették őrizetbe egy tíz évvel ezelőtti privatizációs ügy kapcsán.

Letartóztatása óta a Jukosz adóügyeit és egyes tranzakcióit is ellenőrzik. A kiterjedt ügyészségi vizsgálat során egy ízben fegyveres biztonsági emberek kíséretében kutatták át a Jukosz irodáit. A moszkvai városi bíróság a múlt héten meghatározatlan időre felfüggesztette a Lebegyev szabadlábra helyezését célzó semmisségi panasz vizsgálatát, azzal az indoklással, hogy új dokumentumok kerültek elő.

Nem tesz jót Oroszország nemzetközi megítélésének

A Jukosz-botrány annak ellenére nem csillapodik, hogy Mihail Kaszjanov miniszterelnök is kijelentette: a Jukosz körül kialakult helyzet kedvezőtlen hatást gyakorol Oroszország nemzetközi megítélésére. A leggazdagabb orosznak tartott Mihail Hodorkovszkij meg van győződve arról, hogy Lebegyev nem bűnös. German Gref gazdaságfejlesztési miniszter a Profil magazinnak adott múlt heti nyilatkozatában felszólította a hatóságokat: minél előbb zárják le az ügyet, hogy a piac megnyugodjon.

Egyes elemzők szerint a Jukosz elleni akció hátterében azoknak az egykori KGB-s személyeknek a támadása áll, akik Vlagyimir Putyin elnök, volt KGB-főnök árnyékában vonultak be a Kremlbe, és meg akarják nyirbálni a Jelcin-éra alatt nagy politikai befolyást szerzett oligarchia hatalmát.

Egymilliárdos nyereség

A Jukosz olajtársaság tiszta nyeresége 1,27 milliárd dollár volt az első negyedévben, a tavalyi első negyedévi 462 millió dollár helyett - közölték a vállalatnál július 7-én. A bevétel 3,9 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 2,01 milliárdról, a működés legszélesebb mutatója, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) 1,66 milliárd dollárra nőtt a tavalyi első negyedévi 677 millióról, az amerikai könyvelési szabvány (GAAP) szerint.