Eleonóra
-1 °C
2 °C

Megtorpan a kínai növekedés?

2004.06.11. 11:43
Kínában májusban 4,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly májushoz képest, hét év óta a leggyorsabban, jóllehet több intézkedést is hoztak az infláció megfékezésére - közölték pénteken. Elemzők attól tartanak, hogy ez a gazdaság lassulásának a jele.
A fogyasztói árak tizennyolcadik hónapja emelkednek egyvégtében Kínában. Áprilisban a fogyasztói árak 3,8 százalékkal emelkedtek tavaly áprilishoz képest. Az év első három hónapjában rendre 2,8 százalékos volt a tizenkét havi infláció Kínában.

Dráguló élelmiszer

Az inflációt mindenekelőtt az élelmiszerek lódították meg. A gabonaárak 32,3 százalékkal, a friss gyümölcs, a húskészítmények és a tojás ára egyaránt 20 százalékkal emelkedett tizenkét hónap alatt. Sok ipari termék ára kissé csökkent, miközben a lakhatás és a szolgáltatás drágult. Aggodalomra ad okot, hogy a magas fordulatszámon pörgő gazdaság gyorsabb inflációt eredményez, ami pénzügyi gondokat válthat ki, és társadalmi feszültséget gerjeszthet.

A központi bank illetékese közölte, hogy több intézkedést fontolgatnak a túlfűtött gazdaság további hűtésére, így például a kamatok emelését, ha az infláció eléri az 5 százalékot. Kínában 2003-ban 1,2 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése. A kormány az idei évre 3 százalék alatti inflációt irányzott elő.

A kínai gazdaság az idei év első negyedében 9,7 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest. Az első félévben az elemzők 9,8 százalékos GDP-növekedést várnak, nagyobbat a kormány 7 százalékos hivatalos előrejelzésénél.

Lassuló gazdaság?

A gazdaságba vetett erős fogyasztói bizalmat tükrözi, hogy Kínában a kiskereskedelmi forgalom májusban 17,8 százalékkal nőtt tavaly májushoz képest és dollárra átszámítva 50,4 milliárd volt. Áprilisban 13,2 százalékkal nőtt a tizenkét havi kiskereskedelmi forgalom. Közben, az idén először májusban mutatott többletet a kínai külkereskedelem: az export tavaly májushoz képest 32,8 százalékkal 44,87 milliárd dollárra, az import 35,4 százalékkal 42,77 milliárd dollárra nőtt, így a többlet 2,1 milliárd dollár volt. Ebben az adatsorban már van jele valamelyes lassulásnak: az import áprilisban még 42,9 százalékkal bővült az egy évvel azelőttihez képest.

Az infláció és a lakossági fogyasztás még nem jelzi a gazdasági fékezést, de a termelés oldalán már vannak jelek. Csütörtöki közlés szerint Kína ipari termelése májusban 17,5 százalékkal haladta meg a tavaly májusit, ez hét hónapon belül a leglassúbb növekedés. Áprilisban 19,1 százalékos, márciusban 19,4 százalékos, februárban 23,2 százalékos volt a tizenkét havi növekedés. Különösen lassult a beruházás, az ipari és építőipari beruházások értéke májusban 18,3 százalékkal haladta meg a tavaly májusit, az áprilisi 34,7 százalékos tizenkét havi bővülés után. Ugyancsak csökkent a pénzellátás és a hitelforgalom növekedési üteme, májusban a leglassúbb volt egy éven belül.