Diána
12 °C
27 °C

Korlátozták a rizsvásárlást a Wal-Martban

2008.04.24. 13:40
Úgy tűnik, az Egyesült Államokat is elérte a világon végigsöprő élelmiszerválság. A Wal-Mart tulajdonában lévő Sam's Club áruházakban csak négy csomag rizst vehetnek a vásárlók.

A világ legnagyobb élelmiszerlánca korlátozást vezet be a rizsre. A Wal-Mart tulajdonában lévő Sam's Club boltokban csak regisztrált ügyfelek vásárolhatnak kártyával (hasonlóan, mint itthon a Metro áruházakban). Ezekben az áruházakban ezentúl egyszerre csak négy csomag rizst vehetnek a vásárlók – írja a BBC Online. A korlátozás érinti a jázmin, a basmati és a hosszúszemű rizst. Az Egyesült Államokban 550 Sam's Club van.

A rizs világpiaci ára hatalmasat emelkedett az elmúlt egy évben, miközben részben éppen emiatt tüntetnek világszerte az alapvető élelmiszerek drágulása ellen. (Az élelmiszerválság okairól és hatásairól itt olvashat bővebben.) A Wal-Mart azt mondja a korlátozást a beszerzési és keresleti trendek miatt vezették be. Az élelmiszerárak folyamatos növekedése miatt a fogyasztók nagy mennyiségben vásárolnak alapvető élelmiszereket.

A Wal-Mart egyelőre nem korlátozza a liszt és az olaj vásárlását. A szója, a kukorica és a búza ára is majdnem rekordmagasságba szökött az elmúlt időszakban. A rizstermelő orzságok, mint India és Vietnam visszafogták az exportot, hogy a hazai árakat ellenőrzés alatt tartsák. Sokan attól tartanak, hogy a világ legnagyobb rizsexportőre, Thaiföld is hasonló lépésre készül.