Judit
2 °C
7 °C

Korlátozták a rizsvásárlást a Wal-Martban

2008.04.24. 13:40
Úgy tűnik, az Egyesült Államokat is elérte a világon végigsöprő élelmiszerválság. A Wal-Mart tulajdonában lévő Sam's Club áruházakban csak négy csomag rizst vehetnek a vásárlók.

A világ legnagyobb élelmiszerlánca korlátozást vezet be a rizsre. A Wal-Mart tulajdonában lévő Sam's Club boltokban csak regisztrált ügyfelek vásárolhatnak kártyával (hasonlóan, mint itthon a Metro áruházakban). Ezekben az áruházakban ezentúl egyszerre csak négy csomag rizst vehetnek a vásárlók – írja a BBC Online. A korlátozás érinti a jázmin, a basmati és a hosszúszemű rizst. Az Egyesült Államokban 550 Sam's Club van.

A rizs világpiaci ára hatalmasat emelkedett az elmúlt egy évben, miközben részben éppen emiatt tüntetnek világszerte az alapvető élelmiszerek drágulása ellen. (Az élelmiszerválság okairól és hatásairól itt olvashat bővebben.) A Wal-Mart azt mondja a korlátozást a beszerzési és keresleti trendek miatt vezették be. Az élelmiszerárak folyamatos növekedése miatt a fogyasztók nagy mennyiségben vásárolnak alapvető élelmiszereket.

A Wal-Mart egyelőre nem korlátozza a liszt és az olaj vásárlását. A szója, a kukorica és a búza ára is majdnem rekordmagasságba szökött az elmúlt időszakban. A rizstermelő orzságok, mint India és Vietnam visszafogták az exportot, hogy a hazai árakat ellenőrzés alatt tartsák. Sokan attól tartanak, hogy a világ legnagyobb rizsexportőre, Thaiföld is hasonló lépésre készül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?