Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Fidel Castro az euró felé kacsingat

2003.01.15. 09:19
Tavaly május óta az eurót is elfogadják egyes kubai szállodákban. Az új pénz térhódítása elemi kubai érdek. Az ország legnagyobb kereskedelmi partnere ugyanis az Európai Unió
Egyre több turista fizet euróval Kubában. Ezt a lehetőséget tavaly májusban vezették be a hatóságok. Elsőként a leghíresebb üdülőhely, a Havannától 160 km-re keletre fekvő Varaderó üzletei, éttermei és három kijelölt szállodája fogadhatták el az új európai pénzt.

Kell az idegenforgalmi bevétel

Tavaly nyáron az euró Varadero egész területén hivatalos valutanemmé vált, így a vendégek azóta a kubai peso turista-változata és a régóta hivatalos fizetőeszközként funkcionáló amerikai dollár mellett euróval is kiegyenlíthetik a számlát. (Az euró azóta tovább terjed a szigetországban, november óta Jardines del Rey-ben is fizetni lehet vele.)

Az új pénz térhódítása elemi kubai érdek. Az amerikai embargóval sújtott ország legnagyobb kereskedelmi partnere ugyanis az Európai Unió, s a turisták 55 százaléka is Európából érkezik. Az idegenforgalmi bevételt élelmiszer- és kőolajimportra fordítják, s igen jelentős tételről van szó, hiszen 2001-ben (minden korábbi látogatottsági rekordot megdöntve) 1,7 millió turista kereste fel a szigetet. A látogatók száma ehhez képest tavaly 5 százalékkal csökkent, s a hatóságok részben éppen az euró bevezetésétől várják az újabb fellendülést.

Peso - csak turistáknak

A helyi valuta, a kubai pesó nincs jelen a nemzetközi valutapiacokon, s a hazai idegenforgalomban is egy peso nevű, de a helyi lakosok által nem használható, mesterségesen "karban tartott" árfolyamú fizetőeszközt használnak.

Kuba korán felismerte az euró jelentőségét, s már 1999 júliusában - a latin-amerikai országok közül elsőként - kötelezővé tette, hogy az európai valutaunió tagállamaival folytatott pénzügyi tranzakciókat az elszámolásokban akkor már létező euróban intézzék a szigetországban.

Dollár vagy euró?

Mindezek alapján sokak szerint az euró esetleg teljesen átveheti a dollár szerepét az országban. (A turizmus fellendítése és az USA-ban élő kubaiak dollárjainak vonzása érdekében az amerikai valutát 1993 óta lehet használni Kubában.) Szakértők rámutatnak, hogy a kormány örömmel szabadulna meg az amerikai dominancia jelétől, a dollártól, azonban ez nem történhet meg egyik napról a másikra, ugyanis a kubai gazdaság erőteljesen függ az Egyesült Államokban élő honfitársak dollárküldeményeitől: a hazajuttatott összeg 2001-ben 700 millió dollárt tett ki.