A United Airlines naponta 13 millió dollárt veszít

2003.03.27. 11:26
A United Airlines anyavállalata az UAL Corp. februárra 367 millió dolláros - azaz közel napi 13 millió dolláros - veszteséget jelentett. A cég szerint a március a februárnál is gyengébb lesz, az április meg még a márciusnál is.
A vállalat jelentésében arra figyelmeztet, hogy helyzete a jövőben az iraki háború miatt valószínűleg tovább romlik. A nagy amerikai légitársaságok nincsenek jó helyzetben, de valószínűleg az UAL áll a legrosszabbul. A cég tavaly decemberben csődvédelmet kért, miután 2,1 milliárd dollár veszteséget halmozott fel 2001-ben és 1,7 milliárd dollárt 2002 első három negyedévében. A vállalat 2002-es vesztsége 3,2 milliárd dollár lett.

Tovább romló eredmény

"A jegyfoglalások alapján a március várhatóan még a februárnál is gyengébb lesz. Sőt az április még a márciusnál is" - áll a cég közleményében. A társaság már eddig is nyolc százalékkal csökkentette járatai számát, és alkalmazottai egy részét fizetés nélküli szabadságra küldte. A cég részvényeinek árfolyama az egy évvel ezelőtti 16 dollárról mostanra 87 centre süllyedt.

Önkéntes fizetéscsökkentés

Az utaskísérők február végén fizetésük csökkentését és a beosztások módosítását ajánlották fel, hogy a cég hatékonyabban versenyezhessen az olcsó társaságokkal. A vállalatvezetés február elején összesen 2,56 milliárd dollár megtakarítására kért javaslatokat a vállalat dolgozóit képviselő, különböző szakszervezetektől. (A United Airlines 1994 óta 55 százalékban az alkalmazottak tulajdonában van.)

Korábban elegendőnek tartottak 2,4 milliárd dollár megtakarítást a vállalat megmentésére. A szakszervezetek akkor már belementek egy ideiglenes fizetéscsökkentésbe, amivel a cég havonta hetvenmillió dollárt spórol meg.

A kormány nem segít

26-án került nyilvánosságra, hogy az amerikai kormány ezúttal nem tervez afféle nagyszabású mentőakciót, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. Az amerikai elnök, a gazdasági tanácsadóival folytatott megbeszélésein sokkal inkább azt a véleményt képviselte, hogy az ágazatnak magának kell újjászerveznie magát.  • Hírek
  • Személyi kölcsön