Bernadett
-2 °C
4 °C

Budapest Kelet-Európa közepe

2007.06.13. 12:49
London, New York, Tokió, Chicago, Hongkong - a világ e városai a világ kereskedelmi központjai a MasterCard felmérése szerint. Kelet-Európában Budapest kapta a legtöbb pontot, ami arra elég, hogy beérjük a leggyengébben szereplő nyugat-európai várost, Rómát.

A MasterCard átfogó, globális tanulmányt készített arról, mely városok adják ma a világkereskedelem központját. A rangsor elkészítésében vezető közgazdászok pontozták a világ ötven városát. A pontszámok alapján az első helyen London végzett. Őt követi New York, Tokió, Chicago, Hongkong, Szingapúr, Frankfurt, Párizs, Szöul és Los Angeles.

Rangsor Város
1. London
2. New York
3. Tokió
4. Chicago
5. Hongkong
40. Budapest
41. Prága
43. Róma
49. Varsó

A taulmány szerint London a világ kereskedelmi központja. Rugalmas piaci környezet, erős pénzügyi kapcsolatok és kiemelkedően magas külkereskedelem jellemzi a várost, amely gyakran színhelye vezető konferenciáknak. Anglia fővárosa a legtöbb kategóriában megelőzte nagy riválisát, New Yorkot, és sokkal több pontot kapott, mint bármely másik európai nagyváros.

Valaha a világ pénzügyi központjának nevezték New Yorkot, de a kötvénypiacon bevezetett új szabályok miatt ma már rosszabbul szerepelt, mint London. De nincs oka szégyenkezni, így is messze jobban teljesített, mint ami a gyengélkedő amerikai gazdaságból és a gyenge dollárból következett volna.

A világon Montrealban, Torontóban és Vancouverben a legkönnyebb üzleti tevékenységbe fogni - áll a MasterCard jelentésében. Igen erős az egészségügyi rendszer, nagyszerű az infrastruktúra, nincsenek dugók a városokban, és nagyon könnyű tömegközlekedéssel eljutni bárhova.

A tanulmány szerint is megmaradtak a gazdasági különbségek Európa keleti és nyugati része között. A legalacsonyabban teljesítő nyugati város, Róma majdnem annyi pontot kapott, mint Budapest, amely egyébként a legjobb helyen végzett a kelet-európai országok közül.