Eleonóra
-1 °C
2 °C

Büntetőeljárás indul a WorldCom vezetői ellen

2003.08.28. 15:49
Az oklahomai főügyész vádat emelt Bernie Ebbers, a WorldCom volt vezérigazgatója és öt másik cégvezető ellen a vállalat könyvelési botránya kapcsán.
A vád szerint a cégvezetők megsértették az állam törvényeit, amikor a befektetőknek téves információkat adtak, közölte a BBC. Ez az első eset, hogy a WorldCom-botránnyal kapcsolatban Ebbers ellen büntetőeljárás indul. Scott Sullivan pénzügyi igazgató ellen a szövetségi hatóságok már ezelőtt eljárást indítottak. A másik négy igazgató (David Myers, Buford Yates, Betty Vinson, Troy Normand) korábban már bűnösnek vallotta magát a szövetségi vizsgálatok során.

Összeesküvés

"Úgy véljük, a cég hat vezetője előre kitervelten, rendszeresen téves információkkal látta el a befektetőket, hogy így növeljék a részvények árfolyamát. A befektetők, így az oklahomaiak is ez alapján hozták pénzügyi döntéseiket" - közölte Drew Edmondson főügyész. A helyzetet súlyosbítja, hogy a vádlottak személyesen is profitáltak a csalásból, tette hozzá.

Reid Weingarten, Bernie Ebbers ügyvédje szerint az elhangzottak nem bizonyítanak semmit, és az ügyvezetőt várhatóan a közeljövőben tisztázzák a vádak alól.

78 pont

A vállalat ellen először könyvelési csalás, majd a versenytársak megkárosítása, augusztus közepén pedig adócsalás miatt indult vizsgálat. Az azóta MCI-nak átkeresztelt, csődvédelem alatt álló cég kedden fogadta el a kirendelt felügyelő, Richard Breeden hetvennyolc pontos javaslatát, amely alapján a cég átalakítja működését és szigorítja belső ellenőrzési rendszerét.