Viola
-6 °C
-2 °C

Milliárdosok luxusotthonai

2008.03.08. 08:24
Warren Buffett házát elnézve, senkinek nem jutna az eszébe, hogy itt a világ leggazdagabb embere lakik. De a világ legvagyonosabb embereit felsoroló Forbes-lista többi szereplője nem rejti el vagyonát, hatalmas luxusvillákban laknak.

A világ leggazdagabb embere, Warren Buffett ugyanabban az öt hálószobás házban lakik, amit még 1958-ban vásárolt 31 500 dollárért. A tőzsdeguru nem hajlandó elköltözni omahai Happy Hollow zöldövezeti otthonából, hiába vehetne akárhol kacsalábon forgó palotát 62 milliárd dolláros vagyonából. A Forbes szerint hűsége befektetői filozófiájából ered, Buffett gyakran hangoztatja, hogy "ha nem akarsz valamit megtartani tíz évig, akkor tíz percig se tartsd meg". (A képek a Forbesban jelentek meg.)

Persze a milliárdosoknak csak nagyon elenyésző része lakik ilyen egyszerű körülmények között, bár sokan ezt hangoztatják. Hiába mondja Michael Dell, a Dell Computers alapítója például, hogy egyszerű életre vágyik, 1997-ben építtetett magának egy háromezer négyzetméteres villát Austinban, amit egyszerűen Kastélynak neveznek a helyiek a magas falak és a szigorú biztonsági intézkedések miatt.

Bill Gates 6100 négyzetméteres otthona Seattle mellett épült, a Washington-tónál. Az arra csónakázók kiváncsi tekintete elől is el tud bújni, a házhoz egy 84 fokból álló lépcső vezet, de van lift is, ha nem lenne kedve sétálni. A villa mindennel fel van szereplve, van benne természetesen medence, konditerem és egy száz négyzetméteres ebédlő, melyben egyszerre 24-en férnek el kényelmesen.

A negyedik leggazdagabb, a Londonban élő indiai származású Lakshmi Mittal. Tizenkét hálószobás lakását 2004-ben vette 128 millió dollárért Kensingtonban. Az épület a Kensington Palota és Brunei szultánjának villája között található, van benne fedett medence, törökfürdő és egy óriás garázs, melybe húsz autó is elfér. Az épület márvánnyal van díszítve, melyet ugyanonnan hozattak, ahonnan a Tádzs Mahal márványtömbjeit is szállították.

A Forbes-lista 14. helyezettje, a 25 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Larry Ellison 200 milliót költött malibui ingatlanjaira, melyek között öt villa is található. A Woodside mellett található épület egy 16. századi japán palotára emlékeztet, a jelentések szerint több mint százmillió dollárba kerül felépítése.

Steve Jobs Apple-vezér a 189. a ranglistán 5,4 milliárd dollárjával. Kaliforniában van háza, tavaly műemlékvédők sikeresen megakadályozták, hogy lerombolja a képen is látható 30 hálószobás ingatlant. Helyére egy kisebb, modernebb épületet akart felhúzni. Állítólag már évek óta nem is ebben a házban lakik családjával.

Lev Leviev sem elégedett meg korábbi otthonával, a világ legnagyobb gyémántkereskedője otthagyta Izraelt, és London zöldövezetébe költözött, Hampsteadbe. Új, 65 millió dolláros otthonát Palladiónak nevezik, a hét hálószoba mellett van egy saját night clubja és aranyozott a bejárati ajtaja. A szomszédban híres zenészek laktak, mint például Ringo Star vagy Maurice Gibb.

Van, akinek nem elég a vagyon, híres emberek házaiban akarnak lakni. Ralph Lauren divatdiktátor például azt a házat vette meg 1981-ben, melyben John Lennon és Yoko Ono lakott.

Még George Lucas filmrendező is befért a Forbes listájára 3,9 milliárd dolláros vagyonával, a Star Wars megalkotója a Skywalker Ranchon él és dolgozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!