Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új európai megabank alakul

2007.05.21. 10:36
Az Unicredit felvásárolja a harmadik legnagyobb olasz bankot, a Capitaliát, ezzel Európa második legnagyobb piaci értékű bankja jön létre. A felvásárlás értéke 22 milliárd euró.

Olaszország legnagyobb bankja, az Unicredit felvásárolja a harmadik legnagyobb olasz bankot, a Capitaliát. A tranzakció értéke 22 milliárd euró, ezzel Európa második legnagyobb piaci értékű bankja jön létre, az Unicreditet ezek után már csak a HSBC előzi meg. A létrejövő megbank értéke százmilliárd euró lesz - írja a BBC Online.

A bankcsoport neve Unicredit lesz, vezetője pedig Alessandro Profumo, aki jelenleg az Unicredit vezérigazgatója. A Capitalia vezére, Matteo Arpe lemondott a fúzió bejelentése után.

Az ügyletet az olasz kormány is támogatta. Romano Prodi kormányfő szerint a bankfúzó azért nagy jelentőségű, mert így Olaszország lépést tud tartani a globalizálódó világgal.

A bankóriásnak 9200 fiókja lesz világszerte, több mint 40 millió ügyféllel. Egyesülni földrajzi okok miatt is megéri - írja a Bloomberg. Az Unicredit Észak-Olaszországban, a Capitalia az ország déli részén erősebb.

Az Unicredit növekedése másfél évvel ezelőtt kezdődött. Ekkor vásárolta fel a német HVB csoportot, és annak Bank Austria Creditanstalt vezette közép- és kelet-európai ágazatával együtt a legnagyobbá vált ebben a térségben. Az Unicredit akkor a negyedik helyre került Európában, a mostani fúzióval a második lesz.