Marcell
19 °C
32 °C

Új európai megabank alakul

2007.05.21. 10:36
Az Unicredit felvásárolja a harmadik legnagyobb olasz bankot, a Capitaliát, ezzel Európa második legnagyobb piaci értékű bankja jön létre. A felvásárlás értéke 22 milliárd euró.

Olaszország legnagyobb bankja, az Unicredit felvásárolja a harmadik legnagyobb olasz bankot, a Capitaliát. A tranzakció értéke 22 milliárd euró, ezzel Európa második legnagyobb piaci értékű bankja jön létre, az Unicreditet ezek után már csak a HSBC előzi meg. A létrejövő megbank értéke százmilliárd euró lesz - írja a BBC Online.

A bankcsoport neve Unicredit lesz, vezetője pedig Alessandro Profumo, aki jelenleg az Unicredit vezérigazgatója. A Capitalia vezére, Matteo Arpe lemondott a fúzió bejelentése után.

Az ügyletet az olasz kormány is támogatta. Romano Prodi kormányfő szerint a bankfúzó azért nagy jelentőségű, mert így Olaszország lépést tud tartani a globalizálódó világgal.

A bankóriásnak 9200 fiókja lesz világszerte, több mint 40 millió ügyféllel. Egyesülni földrajzi okok miatt is megéri - írja a Bloomberg. Az Unicredit Észak-Olaszországban, a Capitalia az ország déli részén erősebb.

Az Unicredit növekedése másfél évvel ezelőtt kezdődött. Ekkor vásárolta fel a német HVB csoportot, és annak Bank Austria Creditanstalt vezette közép- és kelet-európai ágazatával együtt a legnagyobbá vált ebben a térségben. Az Unicredit akkor a negyedik helyre került Európában, a mostani fúzióval a második lesz.