Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öldöklő küzdelem a prágai tőzsdéért

2008.09.30. 09:57
Néhány napja a prágai tőzsde főnöke még nemkívánatos tulajdonosként tekintett a lengyelekre, ennek ellenére a lengyel értéktőzsde most 50 milliárd forintnyi ajánlatot tett a cseh börze 100 százaléknyi részvénycsomagjáért. A regionális vezető szerepre törő osztrákok is fenik a fogukat a cseh tőzsdére, meg még sokan mások is szeretnék megszerezni.

Kétszáz millió eurót - mintegy ötmilliárd cseh koronát, közel 50 milliárd forintot - ajánlott fel a varsói értéktőzsde a prágai értéktőzsde százszázalékos részvénycsomagjának a megvételéért. Az összeget az a levél tartalmazza, amelyet a varsói tőzsde a prágai tőzsdei kamarának küldött - közölték Prágában.

Ludwik Sobolewski, a varsói értéktőzsde elnöke megerősítette az ajánlatot, amelyet annak ellenére tettek meg a lengyelek, hogy a varsói tőzsdét korábban a csehek kizárták a prágai tőzsde esetleges új tulajdonosai közül. Ennek oka, hogy a varsói tőzsde állami kézben van. A részvények 99 százaléka a lengyel állam kezében van, amely a papírok több mint 60 százalékát néhány hónap leforgása alatt el kívánja adni. A prágai értéktőzsde részvényesei ugyanis már korábban megegyeztek abban, hogy az új tulajdonos nem lehet állami ellenőrzés alatt.

Az E15 cseh gazdasági napilap új tudja, hogy a lengyelek ajánlata jelenti a legmagasabb összeget, amelyet eddig az érdeklődők a prágai tőzsdéért felajánlottak. A cseh lapok szerint eddig a bécsi értéktőzsde, a Nasdaq transzatlanti tőzsde, a New York Stock Exchange, a londoni tőzsde és a Deutsche Börse adott be ajánlatot.

50-100 milliárd forint lehet az értéke

A prágai értéktőzsde értékét 5-10 milliárd koronára, vagyis 50-100 milliárd forintra becsülik a piaci szakértők. A részvényesek megállapodása alapján a papírok mintegy 90 százaléka kerülhetne eladásra. A prágai értéktőzsde tavalyi adózott nyeresége 198,5 millió korona, vagyis durván 2 milliárd forint volt.

Petr Koblic, a prágai értéktőzsde főnöke a múlt héten azt nyilatkozta, hogy az érdeklődők közül a varsói értéktőzsde lenne a legrosszabb új tulajdonos, s nem zárta ki, hogy ez a jövőben a prágai értéktőzsde megszűnéséhez vezethetne.

Számomra érthetetlen, honnan erednek ezek a vélemények; biztos vagyok benne, hogy megalapozatlanok - mondta cseh újságíróknak Sobolewski. Egyben felszólította a cseheket, hogy kezdjenek tárgyalásokat a lengyelekkel.

Nem egyedülálló jelenség a versenyfutás a prágai tőzsdéért. Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a Bécsi Tőzsde hamarosan többséget szerez a Budapesti Értéktőzsdében. Az osztrák börze már megszerezte magának a szlovén tőzsdét, így a BÉT többségi pakettjének megszerzésével a legnagyobb ilyen jellegű közép-kelet európai intézmény válik belőle.