Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Öldöklő küzdelem a prágai tőzsdéért

2008.09.30. 09:57
Néhány napja a prágai tőzsde főnöke még nemkívánatos tulajdonosként tekintett a lengyelekre, ennek ellenére a lengyel értéktőzsde most 50 milliárd forintnyi ajánlatot tett a cseh börze 100 százaléknyi részvénycsomagjáért. A regionális vezető szerepre törő osztrákok is fenik a fogukat a cseh tőzsdére, meg még sokan mások is szeretnék megszerezni.

Kétszáz millió eurót - mintegy ötmilliárd cseh koronát, közel 50 milliárd forintot - ajánlott fel a varsói értéktőzsde a prágai értéktőzsde százszázalékos részvénycsomagjának a megvételéért. Az összeget az a levél tartalmazza, amelyet a varsói tőzsde a prágai tőzsdei kamarának küldött - közölték Prágában.

Ludwik Sobolewski, a varsói értéktőzsde elnöke megerősítette az ajánlatot, amelyet annak ellenére tettek meg a lengyelek, hogy a varsói tőzsdét korábban a csehek kizárták a prágai tőzsde esetleges új tulajdonosai közül. Ennek oka, hogy a varsói tőzsde állami kézben van. A részvények 99 százaléka a lengyel állam kezében van, amely a papírok több mint 60 százalékát néhány hónap leforgása alatt el kívánja adni. A prágai értéktőzsde részvényesei ugyanis már korábban megegyeztek abban, hogy az új tulajdonos nem lehet állami ellenőrzés alatt.

Az E15 cseh gazdasági napilap új tudja, hogy a lengyelek ajánlata jelenti a legmagasabb összeget, amelyet eddig az érdeklődők a prágai tőzsdéért felajánlottak. A cseh lapok szerint eddig a bécsi értéktőzsde, a Nasdaq transzatlanti tőzsde, a New York Stock Exchange, a londoni tőzsde és a Deutsche Börse adott be ajánlatot.

50-100 milliárd forint lehet az értéke

A prágai értéktőzsde értékét 5-10 milliárd koronára, vagyis 50-100 milliárd forintra becsülik a piaci szakértők. A részvényesek megállapodása alapján a papírok mintegy 90 százaléka kerülhetne eladásra. A prágai értéktőzsde tavalyi adózott nyeresége 198,5 millió korona, vagyis durván 2 milliárd forint volt.

Petr Koblic, a prágai értéktőzsde főnöke a múlt héten azt nyilatkozta, hogy az érdeklődők közül a varsói értéktőzsde lenne a legrosszabb új tulajdonos, s nem zárta ki, hogy ez a jövőben a prágai értéktőzsde megszűnéséhez vezethetne.

Számomra érthetetlen, honnan erednek ezek a vélemények; biztos vagyok benne, hogy megalapozatlanok - mondta cseh újságíróknak Sobolewski. Egyben felszólította a cseheket, hogy kezdjenek tárgyalásokat a lengyelekkel.

Nem egyedülálló jelenség a versenyfutás a prágai tőzsdéért. Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a Bécsi Tőzsde hamarosan többséget szerez a Budapesti Értéktőzsdében. Az osztrák börze már megszerezte magának a szlovén tőzsdét, így a BÉT többségi pakettjének megszerzésével a legnagyobb ilyen jellegű közép-kelet európai intézmény válik belőle.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!