Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Rohamosan csökkennek az európai repülőjegyárak

2002.07.08. 13:29
A holland KLM a jövő héttől 40 százalékkal csökkenti az európai célállomásokra szóló repülőjegyeinek árát - jelentette be hétfőn a légitársaság. A közelmúltban hasonló lépésre szánta el magát két másik nagy európai társaság is: a British Airways 80, a Lufthansa pedig 64 százalékkal kínálja olcsóbban a jegyeket az európai útvonalak többségén. A hagyományos légitársaságok a "fapados" utazásokat bonyolító cégek térnyerése miatt kénytelenek csökkenteni áraikat.
A KLM a hétfői közlemény szerint azért kényszerült a viteldíjcsökkentésre, mert az európai piacon az elmúlt időszakban erőteljesen emelkedett a turistaforgalom, és erre a változásra regálni kénytelenek. A KLM saját bőrén volt kénytelen megtapasztalni az egyre erőteljesebb versenyt: a "fapados" utazásokat kínáló EasyJet már a második a legnagyobb forgalmat bonyolítók között az amszterdami Schiphol repülőtéren.

Bevált recept

Kevesebb utas
A KLM gyakorlatilag lemásolja az olcsó légitársaságok árképzését: a jövőben egy-egy célállomásra legfeljebb háromfajta kedvezményes árat kínál. A legolcsóbb áron kapható jegyet legalább 14 nappal az utazás előtt meg kell váltani, és az utasnak legalább három napot vagy egy szombatot kell a célállomáson eltöltenie.

A KLM azt is bejelentette, hogy közös név és irányítás alatt egyesíti korábban indított Basiq Air és Buzz elnevezésű kedvezményes szolgáltatásait, amivel további erőfeszítést tesz az olcsó utazást kínáló versenytársak visszaszorítására.

A KLM repülőgépein utazók száma a szeptember 11-i terrortámadások után visszaesett, emiatt már korábban is negyedével volt kénytelen a jegyárakat csökkenteni. Az utasok száma csak júniusban 7 százalékkal esett, csakúgy mint egy hónappal korábban. A KLM részvényeinek ára a bejelentést követően 2 centtel, 12,25 euróra emelkedett.

Lépéskényszerben a hagyományos légitársaságok

Magyarországra nem, csak Európába
A British Airways sajtóügynöksége a cikkre reagálva az alábbi közleményt jutatta el szerkesztőségünkbe:

A repülőjegy árcsökkentés a British Airways-nél Magyarországra nem vonatkozik, csak 42 útvonalra, az alábbi országokban: Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Portugália, Hollandia, Svédország, Norvégia és Dánia.

A közelmúltban más hagyományos európai légitársaságok is hasonló lépésre kényszerültek: a British Airways több esetben akár 80 százalékkal is csökkentette jegyárait, míg a német Lufthansa gépein 64 százalékkal lehet olcsóbban utazni az európai útvonalak többségén.

A brit légitársasággal jelenleg például 298 font helyett 69 fontért (kevesebb mint 27 ezer forintért), azaz 229 fonttal olcsóbban lehet Párizsba utazni.

Hetente három világvárosba repül olcsóbban a Malév

Kázmér Natasa, a Malév társasági kommunikációs vezetője az Index kérdésére azt válaszolta: a Malév árai jelenleg teljes mértékben versenyképesek, így egyelőre nem terveznek árcsökkentést.

A Malév egyébként idén januárban indított új repülőjegy-akciót: hétről hétre három világvárosba utazhatnak a szokásos árnál olcsóbban, 39 900 forintért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!