Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rohamosan csökkennek az európai repülőjegyárak

2002.07.08. 13:29
A holland KLM a jövő héttől 40 százalékkal csökkenti az európai célállomásokra szóló repülőjegyeinek árát - jelentette be hétfőn a légitársaság. A közelmúltban hasonló lépésre szánta el magát két másik nagy európai társaság is: a British Airways 80, a Lufthansa pedig 64 százalékkal kínálja olcsóbban a jegyeket az európai útvonalak többségén. A hagyományos légitársaságok a "fapados" utazásokat bonyolító cégek térnyerése miatt kénytelenek csökkenteni áraikat.
A KLM a hétfői közlemény szerint azért kényszerült a viteldíjcsökkentésre, mert az európai piacon az elmúlt időszakban erőteljesen emelkedett a turistaforgalom, és erre a változásra regálni kénytelenek. A KLM saját bőrén volt kénytelen megtapasztalni az egyre erőteljesebb versenyt: a "fapados" utazásokat kínáló EasyJet már a második a legnagyobb forgalmat bonyolítók között az amszterdami Schiphol repülőtéren.

Bevált recept

Kevesebb utas
A KLM gyakorlatilag lemásolja az olcsó légitársaságok árképzését: a jövőben egy-egy célállomásra legfeljebb háromfajta kedvezményes árat kínál. A legolcsóbb áron kapható jegyet legalább 14 nappal az utazás előtt meg kell váltani, és az utasnak legalább három napot vagy egy szombatot kell a célállomáson eltöltenie.

A KLM azt is bejelentette, hogy közös név és irányítás alatt egyesíti korábban indított Basiq Air és Buzz elnevezésű kedvezményes szolgáltatásait, amivel további erőfeszítést tesz az olcsó utazást kínáló versenytársak visszaszorítására.

A KLM repülőgépein utazók száma a szeptember 11-i terrortámadások után visszaesett, emiatt már korábban is negyedével volt kénytelen a jegyárakat csökkenteni. Az utasok száma csak júniusban 7 százalékkal esett, csakúgy mint egy hónappal korábban. A KLM részvényeinek ára a bejelentést követően 2 centtel, 12,25 euróra emelkedett.

Lépéskényszerben a hagyományos légitársaságok

Magyarországra nem, csak Európába
A British Airways sajtóügynöksége a cikkre reagálva az alábbi közleményt jutatta el szerkesztőségünkbe:

A repülőjegy árcsökkentés a British Airways-nél Magyarországra nem vonatkozik, csak 42 útvonalra, az alábbi országokban: Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Portugália, Hollandia, Svédország, Norvégia és Dánia.

A közelmúltban más hagyományos európai légitársaságok is hasonló lépésre kényszerültek: a British Airways több esetben akár 80 százalékkal is csökkentette jegyárait, míg a német Lufthansa gépein 64 százalékkal lehet olcsóbban utazni az európai útvonalak többségén.

A brit légitársasággal jelenleg például 298 font helyett 69 fontért (kevesebb mint 27 ezer forintért), azaz 229 fonttal olcsóbban lehet Párizsba utazni.

Hetente három világvárosba repül olcsóbban a Malév

Kázmér Natasa, a Malév társasági kommunikációs vezetője az Index kérdésére azt válaszolta: a Malév árai jelenleg teljes mértékben versenyképesek, így egyelőre nem terveznek árcsökkentést.

A Malév egyébként idén januárban indított új repülőjegy-akciót: hétről hétre három világvárosba utazhatnak a szokásos árnál olcsóbban, 39 900 forintért.