Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Mindenki a sarki olajra hajt

2008.07.24. 10:41
Becslések szerint 12 évig fedezné Amerika teljes olajszükségletét az az olajmezõ, mely az Északi sark jégrétege alatt fekszik. A feltárás azonban nemzetközi viták és jogi problémák miatt lassan halad.

Kilencvenmilliárd hordó olajat rejt az alaszkai Arctic mezõ, ez több mint Nigéria, Mexikó és Kazahsztán összes készlete – írja a Bloomberg. Becslések szerint annyi itt az olaj, hogy 12 évig tudná egymagában fedezni az Egyesült Államok teljes olajszükségletét. Az olajmezõ harmada Alaszka alatt van.

Több olajcég, köztük a Royal Dutch Shell és a Chevron már régóta kutat az északi területeken. A kutatásról szóló jelentésben Donald Gautier, a projektvezetõ azt mondta, hogy az sem kizárt, hogy a világ legnagyobb felfedezetlen olajmezõje rejtõzik a sarkvidéken.

Oroszország természetesen nem akar kimaradni a kutatásokból és nukleáris jégtörõt küldött ki, hogy feltárja a Szibéria és az Északi sark közötti területet. Ugyanakkor viták is vannak, Oroszországon kívül Kanada, az Egyesült Államok, Dánia és Norvégia is igényt tart az olajmezõ egy részére.

A mostani jelentés nem tartalmaz semmilyen becsléseket arra, hogy mennyi idõbe telne, míg megkezdõdik a kitermelés. Mexikói és Nyugat-Afrikai olajmezõknél például legalább egy évtized, míg valóban olajat tudnak felpumpálni a kutakból.

Az amerikai törvények sem engedik a kútfúrást az alaszkai partokon, a demokraták nemrég elutasították George Bush javaslatát, hogy függesszék fel a 25 éves moratóriumot. Pedig az amerikai olajcégek már régóta lobbiznak a törvényhozásnál ennek érdekében.

A sarkkörön lévõ terület ezen kívül hatalmas mennyiségû földgázt is tartalmaz, becslések szerint a világ készletének 27 százalékát.