Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Dagad a kínaitejpor-botrány

2008.09.30. 06:54
Újabb világmárkák hitelét ássa alá a kínai tejporbotrány. A svájci Nestlé, a világ legnagyobb élelmiszergyártója után - amelynek egyik termékében a hongkongi hatóságok mutatták ki a kínai tejtermékeket szennyező, melamin nevű vegyi anyagot - ugyanis a Cadbury, a Kraft Foods és a Mars édességgyártók is belekeveredtek a tejporbotrányba.

A brit Cadbury ázsiai és csendes-óceáni központja 11 árucikkét vonta ki a forgalomból számos ázsiai országban és Ausztráliában, mert felmerült a lehetősége annak, hogy nem mentesek a mérgező összetevőtől. A gyanú megalapozásához mindössze arra volt szükség, hogy kiderüljön, ezeket a termékeket az édességgyártó pekingi üzemében készítik és egyes tesztek szerint talán szennyezettek.

Az ét- és tejcsokoládékat, mogyorós ízesítésű készítményeket tartalmazó listán szerepelnek olyan termékek is, amelyeket a februári kínai újévhez kapcsolódóan gyártottak, így a piacról való kiesésük különösen fájdalmas érvágás az édességgyártónak. A hongkongi élelmiszer-biztonsági hatóságok közölték, hogy megvizsgálják, van-e melamin az érintett áruféleségekben.

Indonézia fővárosában, Jakartában az élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hivatal közölte, hogy megtalálta a mérgező anyag nyomait az amerikai Kraft Foods Inc., illetve Mars Inc. - utóbbi a világ legnagyobb csokoládégyártója - egyes Kínában készült csokoládéiban és kekszeiben. A két cég közölte, hogy a korábbi tesztek tisztázták ugyan termékeiket, de kivizsgálják az ügyet. Egyes jelentések szerint a szennyezett édességek - köztük Oreo, M&M és Snickers csokik - hamisított termékek voltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?