István, Vajk
17 °C
34 °C

Dagad a kínaitejpor-botrány

2008.09.30. 06:54
Újabb világmárkák hitelét ássa alá a kínai tejporbotrány. A svájci Nestlé, a világ legnagyobb élelmiszergyártója után - amelynek egyik termékében a hongkongi hatóságok mutatták ki a kínai tejtermékeket szennyező, melamin nevű vegyi anyagot - ugyanis a Cadbury, a Kraft Foods és a Mars édességgyártók is belekeveredtek a tejporbotrányba.

A brit Cadbury ázsiai és csendes-óceáni központja 11 árucikkét vonta ki a forgalomból számos ázsiai országban és Ausztráliában, mert felmerült a lehetősége annak, hogy nem mentesek a mérgező összetevőtől. A gyanú megalapozásához mindössze arra volt szükség, hogy kiderüljön, ezeket a termékeket az édességgyártó pekingi üzemében készítik és egyes tesztek szerint talán szennyezettek.

Az ét- és tejcsokoládékat, mogyorós ízesítésű készítményeket tartalmazó listán szerepelnek olyan termékek is, amelyeket a februári kínai újévhez kapcsolódóan gyártottak, így a piacról való kiesésük különösen fájdalmas érvágás az édességgyártónak. A hongkongi élelmiszer-biztonsági hatóságok közölték, hogy megvizsgálják, van-e melamin az érintett áruféleségekben.

Indonézia fővárosában, Jakartában az élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hivatal közölte, hogy megtalálta a mérgező anyag nyomait az amerikai Kraft Foods Inc., illetve Mars Inc. - utóbbi a világ legnagyobb csokoládégyártója - egyes Kínában készült csokoládéiban és kekszeiben. A két cég közölte, hogy a korábbi tesztek tisztázták ugyan termékeiket, de kivizsgálják az ügyet. Egyes jelentések szerint a szennyezett édességek - köztük Oreo, M&M és Snickers csokik - hamisított termékek voltak.