Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csődvédelmet kért a US Airways

2002.08.12. 15:59
A hetedik legnagyobb amerikai légitársaság, a US Airways vasárnap csődvédelmet kért, hogy visszatartsa hitelezőinek ostromát, amíg pénzügyeinek szanálásával vissza nem nyeri jövedelmezőségét. A repülés eközben úgy tűnik, újra ugyanolyan népszerű, mint szeptember 11-e előtt volt.
A légitársaság a Virginia állambeli Alexandria csődbíróságán nyújtotta be kérelmét a csődtörvény 11. fejezete szerinti oltalomra, a tavaly szeptember 11-i terrortámadások következtében elszenvedett veszteségeire hivatkozva, közölte az MTI. A világ 14. legnagyobb légitársasága jelezte, hogy tovább üzemelteti járatait, fizeti alkalmazottait és szállítóit. A csődvédelmi kérvényben a US Airways 7,81 milliárd dollár aktívumot és 7,83 milliárd dollár passzívumot tüntetett fel.

A légitársaság a Credit First Boston és a Bank of America vezette pénzügyi csoporttól garanciát kapott 500 millió dollár hitel nyújtására. A Texas Pacific csoport továbbá hajlandó 200 millió dollárt befektetni a csődeljárásból majdan gyógyultan kikerülő légitársaság 38 százalékos részesedéséért.

Állami kezességvállalás

Emellett a terrortámadások után a légitársaságok megsegítésére létrehozott szerv, a Légiszállítási Stabilizációs Tanács (ATSB) július elején 900 millió dollár erejéig állami kezességet vállalt a US Airways egymilliárd dolláros hitelfelvételére. A US Airways 1,3 milliárd dolláros költségmegtakarításra törekszik, és reméli, hogy már 2003 első negyedében kijut a csődből. A pilóták és utaskísérők szakszervezetei már engedtek a bérekből. A technikusok most szándékoznak szavazni a társaság ajánlatáról, amely költséglefaragásokról tárgyal gépeinek bérbeadóival is.

Újra népszerű a repülés

Az Official Airline Guide legfrissebb adatai szerint a nemzetközi légi utasforgalom szintje gyakorlatilag visszaállt az egy évvel korábbira, közölte a BBC. A repülőn utazók száma ugyanis már csak négy százalékkal marad el a szeptember 11-e előttitől, míg az amerikai terrortámadás után egyes légitársaságok forgalma 25-30 százalékkal is csökkent.

Az egyre népszerűbb "fapados" társaságok a visszaesés után tovább csökkentették jegyáraikat, és így gyakorlatilag folyamatosan növelni tudták utasaik számát és nyereségüket. A nagy cégek inkább költségcsökkentéssel, jegyáremeléssel, elbocsátásokkal próbáltak javítani eredményükön. A legnagyobb forgalomcsökkenést az amerikai és a tengerentúli járatokat üzemeltető társaságok szenvedték el.