Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A kongresszust sürgeti Paulson

2008.09.23. 17:05
Határozott lépés kell, amely alapjaiban és átfogó módon kezeli a felfordulás kiváltó okát – mondta Henry Paulson a 700 milliárdos csomagról. A Fed elnöke, Ben Bernanke is támogatja a lépést.

Henry Paulson pénzügyminiszter és Ben Bernanke, az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke egyaránt sürgette kedden a washingtoni kongresszust: minél előbb hagyja jóvá a kormány által javasolt pénzügyi piaci mentőtervet. Paulson és Bernanke is arra figyelmeztetett a szenátus bankügyi bizottságában tartott meghallgatásán, hogy a gyors cselekvés elmaradásának beláthatatlan következményei lennének. Mint hangsúlyozták, a pénzügyi piacokon "komoly feszültség" uralkodik, és a stabilizáció alapja csakis a rossz és elértéktelenedett követelések eltávolítása lehet. A kormány a befagyott és a hitelpiacot megbénító hiteltermékek felvásárlására 700 milliárd dollár elköltésére kér engedélyt a törvényhozástól.

Paulson hangsúlyozta: most már a gazdaság egésze van veszélyben, ezért túl kell lépni azon az eseti megközelítésen, amelyet a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzáloghitel-intézetek állami gondnokság alá vételekor, vagy az AIG biztosítónak nyújtott, 85 milliárd dolláros, kétéves Fed-kölcsön esetében alkalmaztak, cserébe az AIG 89,9 százalékáért, amelyet biztosítékul a Fed "nevére írtak". "A piaci zavarok új szintet értek el a múlt héten, a hullámok a gazdaság többi részét is elérték" – mondta a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy határozott lépés kell, amely alapjaiban és átfogó módon kezeli a felfordulás kiváltó okát. Paulson sürgetett: a kongresszus haladék nélkül fogadja el a 700 milliárd dolláros szövetségi segélytervről szóló törvénykezdeményezést, oda nem illő betoldások nélkül, amelyek csak késleltetnék a válaszadást.

A The New York Times kedden szerkesztőségi cikkben mutatott rá: a Bush-adminisztráció úgy kér jóváhagyást a 700 milliárd dollár elköltéséhez, hogy nincs ehhez megfelelő szabályozás vagy ellenőrzés. A pénzügyi piaci válságot nagy mértékben a szabályozás lazasága és a hanyag ellenőrzés okozta, az amerikaiak korábban azt hallhatták, hogy higgyenek a kormánynak és a Wall Streetnek. A lap szerint nyilvánvaló, hogy újabb, óriási tőkeinjekcióra lesz szükség, szövetségi beavatkozás nélkül a pénzügyi rendszer nem képes saját magát stabilizálni. A rendszert eltömítő rossz hitelek felvásárlására fordítandó sokmilliárd dollárt azonban az adófizetők védelmében csak világos elvek szerint és éber felügyelet mellett lehet elkölteni, hangsúlyozta a The New York Times.

A The Washington Post szintén szerkesztőségi cikkben foglalkozott a Wall Street válságával; megállapította, hogy a kongresszus nem állíthat ki kérdés nélkül, azonnal egy 700 milliárd dolláros csekket a kormánynak. A The Wall Street Journal megjegyezte: miközben mindenki a Wall Street segélycsomagjáról beszél, a Wall Street hagyományos értelemben már nem létezik, miután a Goldman Sachs és a Morgan Stanley kereskedelmi bankká változik, a másik három nagy befektetési bank és értékforgalmazó pedig kereskedelmi bankok birtokába került. "Egyetlen hét leforgása alatt a független befektetési bankok kora véget ért, az a Wall Street, amelyet évtizedek óta ismertünk, megszűnt létezni", állapította meg a lap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?