Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Nagyon keresik Wolfowitz utódát

2007.05.18. 13:03
Már több név is felmerült a Világbank elnöki székének várományosaként. A Fehér Ház egyelőre nem kommentál. Annyi biztos, hogy George Bush hamar meg fogja nevezni a lemondásra kényszerült Wolfowitz utódát, hogy gyorsan véget vessen az elmúlt hetek botránysorozatának.

A Fehér Ház gyorsan maga mögött hagyná az elmúlt hetek meghatározó bortányát, és a lehető leghamarabb kinevezné Paul Wolfowitz utódát, írja a Washington Post. A Világbank elnöke csütörtökön nyújtotta be lemondását a barátője előléptetését követő botrány után.

Wolfowitz két évig állt a Világbank élén. Már a kezdetektől ellenérzésekkel fogadták kinevezését. Hosszú idő óta hagyomány, hogy a Világbank elnökét az Egyesült Államok jelöli, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója pedig európai személy. Amikor George Bush bejelentette, hogy a volt védelmi miniszterhelyettest, a kormányzat egyik legkeményvonalasabb politikusát jelöli a Világbank élére, európai és világbanki vezetők nemtetszésüket fejezték ki. Az Európai Parlament néhány képviselője még kampányt is indított megválasztásának megakadályozására, mert úgy gondolták, a jelölt politikai elképzelései szöges ellentétben állnak az EU-éival.

Wolfowitz csütörtöki lemondása után a Világbank szakszervezete és néhány korábbi vezető azt mondta, hogy a szervezetnek ideje visszanyerni hitelességét.

A Fehér Ház gyorsan meg akarja nevezni az utódot. George Bush elnök hamarosan megnevezi jelöltjét, jelentette be a Fehér Ház szóvivője. A jelölést azonban a Világbank igazgatótanácsának is jóvá kell hagynia. A jelöltek között van Robert B. Zoellick volt külügyminiszter-helyettes, korábban az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója, Henry Paulson pénzügyminiszter és Robert Kimmit is, aki a tárca második embere. Ezenkívül még felmerült Jim Leach volt képviselő, Richard Lugar szenátor és Stanley Fischer neve is. Utóbbi a Nemzetközi Valutaalapnál is dolgozott, jelenleg a Bank of Israelnél van.

A Fehér Ház nem kommentálja a találgatásokat, azt mondják, minden hír és felmerült név csak spekuláció.