Ödön
1 °C
11 °C

Nagyon keresik Wolfowitz utódát

2007.05.18. 13:03
Már több név is felmerült a Világbank elnöki székének várományosaként. A Fehér Ház egyelőre nem kommentál. Annyi biztos, hogy George Bush hamar meg fogja nevezni a lemondásra kényszerült Wolfowitz utódát, hogy gyorsan véget vessen az elmúlt hetek botránysorozatának.

A Fehér Ház gyorsan maga mögött hagyná az elmúlt hetek meghatározó bortányát, és a lehető leghamarabb kinevezné Paul Wolfowitz utódát, írja a Washington Post. A Világbank elnöke csütörtökön nyújtotta be lemondását a barátője előléptetését követő botrány után.

Wolfowitz két évig állt a Világbank élén. Már a kezdetektől ellenérzésekkel fogadták kinevezését. Hosszú idő óta hagyomány, hogy a Világbank elnökét az Egyesült Államok jelöli, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója pedig európai személy. Amikor George Bush bejelentette, hogy a volt védelmi miniszterhelyettest, a kormányzat egyik legkeményvonalasabb politikusát jelöli a Világbank élére, európai és világbanki vezetők nemtetszésüket fejezték ki. Az Európai Parlament néhány képviselője még kampányt is indított megválasztásának megakadályozására, mert úgy gondolták, a jelölt politikai elképzelései szöges ellentétben állnak az EU-éival.

Wolfowitz csütörtöki lemondása után a Világbank szakszervezete és néhány korábbi vezető azt mondta, hogy a szervezetnek ideje visszanyerni hitelességét.

A Fehér Ház gyorsan meg akarja nevezni az utódot. George Bush elnök hamarosan megnevezi jelöltjét, jelentette be a Fehér Ház szóvivője. A jelölést azonban a Világbank igazgatótanácsának is jóvá kell hagynia. A jelöltek között van Robert B. Zoellick volt külügyminiszter-helyettes, korábban az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója, Henry Paulson pénzügyminiszter és Robert Kimmit is, aki a tárca második embere. Ezenkívül még felmerült Jim Leach volt képviselő, Richard Lugar szenátor és Stanley Fischer neve is. Utóbbi a Nemzetközi Valutaalapnál is dolgozott, jelenleg a Bank of Israelnél van.

A Fehér Ház nem kommentálja a találgatásokat, azt mondják, minden hír és felmerült név csak spekuláció.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?