Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kucsma elfogadta az ukrán kormányfő lemondását

2005.01.05. 21:52
Leonyid Kucsma távozó ukrán államfő elfogadta Viktor Janukovics, az elnökválasztásokat elbukó kormányfő december 31-ei lemondását. A győztes Juscsenko a hegyekben piheni ki magát, Janukovics pedig visszavonulására készül.

Elfogadta Viktor Janukovics kormányfő lemondását Ukrajna leköszönő köztársasági elnöke, Lenyid Kucsma szerdán, s egyúttal megbízta Mikola Azarov első miniszterelnök-helyettest a kormányfői feladatok ellátásával.

Janukovics kivonul a kormányzatból

Szaakasvili és Juscsenko "Kárpáti Nyilatkozata"
Timosenko és Juscsenko az újévet ünneplik
Fotó: EPA
Viktor Juscsenko ukrán elnökjelölt és Mihail Szaakasvili grúz elnök szerdán cáfolta, hogy külföldi segítséget kaptak volna forradalmukhoz, amely szerintük az "új európai felszabadulási hullám" része. Az ukrán és a grúz forradalom az európai felszabadulási hullám része, amely elhozza a szabadság és a demokrácia végső győzelmet az európai kontinensen - fogalmazott Juscsenko és Szaakasvili a "Kárpáti Nyilatkozat" című dokumentumban, amelyet szerdán tettek közzé a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv). Az Egyesült Államokat az a vád érte - főként Moszkva részéről -, hogy a civil szervezeteken és alapítványokon keresztül pénzelte az ukrajnai és grúziai ellenzéket. Mihail Szaakasvilit a "rózsás forradalom" (2003 ősze) után választották meg Grúzia elnökének, amely alig több mint egy éve elűzte a hatalomból Eduard Sevardnadze elnököt.
Janukovics az óév utolsó napján, december 31-én jelentettebe, hogy lemond a miniszterelnöki posztról, mivel már nem lát reményt az elnökválasztás végeredményének megváltoztatására.

Az ukrán elnökválasztás december 26-ai, megismételt második fordulójában Viktor Juscsenko 7 százalékkal nyert a 2002 óta kormányfőként tevékenykedő, Janukovics előtt.

Janukovics lemondása bejelentése óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. A volt kormányfő elmondta, lehetetlennek tartja, hogy bármiféle posztot betöltsön "ez alatt a hatalom alatt".

Viktor Janukovics jelezte azt is, hogy nem kormányzati tényezőként továbbra is a politikában kíván tevékenykedni.

Még nem hirdettek eredményt

Az ukrán központi választási bizottság szerdán ül össze, hogy meghatározza az elnökválasztás hivatalos végeredményét. Elképzelhető azonban, hogy a végeredményt hivatalosan csak csütörtökön hirdetik ki.

Eltűntetik a nyomokat?

Elemzők ugyanakkor amiatt aggódnak, hogy a távozó elnök Leonyid Kucsma és az őt körülvevő gazdasági érdekcsoport már javában azon munkálkodik, hogy eltűntessék gyanús üzleteik nyomát. Ukrajnát a világ második legkorruptabb országaként tartják számon.

A közlekedési minisztert, Heorhij Kirpát december 28-án holtan találták nyaralójának szaunájában. Kirpa az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb tagja volt a Janukovics-kormánynak. A Reuters jelentése szerint több tisztviselőt menesztett a még hivatalban lévő Kucsma, a szóbeszéd szerint akadnak olyanok is akik elhagyták az országot.

Timosenko miniszterelnök szeretne lenni

Viktor Juscsenkót, aki a választások után családjával, barátaival és Mihail Szaakasvili grúz elnökkel a hegyekbe ment pihenni, várhatóan még januárban kinevezik államfőnek.

A miniszterelnöki posztra pályázik Julija Timosenko, Juscsenko legfontosabb koalícós partnere. A politikus, aki az ellenzéki demonstrációk legfontosabb szószólója volt, kedden adott interjújában jelentette ki, hogy "más alternatívát" nem tud elképzelni, ráadásul a kormányfői posztról korábban már megegyezett Viktor Juscsenkóval.

Juscsenko egyébként már megkezdte a tárgyalásokat kabinetjének névsoráról, de még nem nevezett meg senkit, írja a Reuters.