Szilárda
0 °C
6 °C

Újabb földrengések Iránban

2004.01.07. 15:06
Harmincat óra alatt 22-szer rengett a föld Iránban, ezúttal Maszdzsed-Szolieman város környékén. Hatami elnök maximális riadókészültséget rendelt el a térségben, az iskolákat bezárták, és sátortáborokat állítottak fel az érintett városok közelében.
Maximális riadókészültségbe helyezte az iráni mentőszolgálatokat szerdán Mohammed Hatami államfő a délnyugati Maszdzsed-Szoleimán város térségében, amelyet másfél nap alatt 22 rengés ért, a Richter-skála szerint 2,7 és 4,9 közötti erősségűek - közölte az MTI.

Riadó van

"Az elnök elrendelte, hogy minden illetékes szolgálat maximális riadókészültségben legyen, és nagyon aggódunk" - mondta az iráni televízióban Szattár Akbarzadeh körzeti elöljáró, aki mindamellett a nyugalom megőrzésére szólította fel a lakosságot.

A készültség miatt bezárták a környék iskoláit, és sátortáborokat állítottak fel Maszdzsed-Szolejman, Ájzeh és Begmelak városok mellett.

A veszélyt növeli, hogy a szóban forgó térségben jelentős földgáz- és olajkészleteket rejt a föld mélye, s magában a városban is érezhetők azok kipárolgásai - tette hozzá az elöljáró.

Harmincötezer halott a bámi földrengésben

Irán Bám nevű városában december 26-án pusztító földrengés a legfrissebb adatok szerint harmincötezer áldozatot követelt, a katasztrófában tizenhétezren sérültek meg. A földrengés ereje a Richter-skála szerint 6,6-es volt, Bám városának nagy része elpusztult.

Bár a földrengés ereje nagy volt, a halálos áldozatok magas számát szakértők szerint az igénytelenül felépített, könnyedén összeomló épületek okozták. Ugyanekkora földrengés sújtotta egyébként San Franciscót is két nappal a a katasztrófa előtt, ahol csupán hárman vesztették életüket.

Irán komoly nemzetközi segítséget kapott: összesen kilencezer fős külföldi mentő dolgozott Bámnál, köztük voltak a Magyar Speciális Mentők is. A mentés során 1979 után ismét felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat Irán és az Egyesült Államok, aminek következtében hatvanfős amerikai mentőcsapat utazott az országba.

Közben az iráni hatóságok komolyan fontolgatják, hogy Teheránból másik városba költöztetik az államirányítást - derült ki egy iráni biztonságpolitikai tisztviselő szavaiból kedden. A főváros ugyanis pont egy nagy geológiai törésvonalon fekszik, és szakértők szerint bármikor elpusztíthatja egy erősebb földrengés