Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Érdemi döntés nélkül tartotta első ülését az iraki parlament

2005.03.16. 12:44
Kapcsolódók (8)
Letette az esküt az új iraki parlament szerdán, de mivel a koalíciós partnerek nem tudtak egyeszségre jutni, érdemi döntés nem született a főbb közjogi méltóságok kinevezeséről.

Megtartotta első ülését és letette az esküt az új iraki parlament szerdán, hat héttel a történelmi jelentőségű parlamenti választások után, de koalíciós megegyezés híján nem választották meg sem az elnököt, sem az elnöki tanácsot, s nem született döntés az ideiglenes nemzetgyűlés következő ülésének időpontjáról sem.

Az iraki parlament pártjai
Egyesült Iraki Szövetség (UIA): 140 képviselő, 51 százalék
tagjai: Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsa (SCIRI - Abdel-Aziz al-Hakím), Iszlám Dava Párt (Ibrahím al-Dzsaafari, államfőhelyettes), Iraki Nemzeti Kongresszus Párt (INC - Ahmed Csalabi), független személyek
Kurdisztáni Szövetség:
75 képviselő, 27 százalék
tagjai: Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP - Maszúd Barzani), Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK - Dzsalal Talabani)
Iraki Lista:
40 képviselő, 14,5 százalék
(Ijád Allávi ideiglenes miniszterelnök szövetsége),
Irakiak:
5 képviselő, 1,8 százalék
(Gázi al-Javer ideiglenes államfő szövetsége)
Iraki Turkomán Front: 3 képviselő
(kisebb türkmén pártok szövetsége)
Független Nacionalista Káderek és Előkelőségek:
3 képviselő
(INCE - Moktada asz-Szadr)
Iraki Iszlám Munkásmozgalom:
2 képviselő
(szunnita arabok)
Kurdisztáni Iszlám Csoport:
2 képviselő
(kisebb kurd szövetség)
Népi Unió:
2 képviselő
(kommunisták és szövetségeseik)
Nemzeti Megbékélés és Szabadság Mozgalom:
1 képviselő
(észak-iraki szunnita arabok)
Nemzeti Demokratikus Szövetség:
1 képviselő
(világi, liberális párt)
Mezopotámia Nemzeti Listája (Nemzeti Rafidain Lista)
: 1 képviselő
(asszír keresztények)
A parlamenti ülés előtt Bagdad több utcáját lezárták és szünetelt a forgalom, ennek ellenére a felkelők rakéta- vagy aknavető-támadást hajtottak végre a kormányzati negyedben, a zöld zónában a parlamenti ülés kezdete előtt. A detonáció következtében a parlamenti ülésnek otthont adó kongresszusi központban megremegtek az ablakok.

Történelmi esemény

Az ötven év óta első ízben demokratikusan megválasztott, 275 fős iraki ideiglenes nemzetgyűlésben a síita Egyesült Iraki Szövetség 140 helyet szerzett, a második a Kurdisztáni Szövetség 75 képviselői hellyel.

Az iraki zászlókkal és virágcsokrokkal feldíszített ülésteremben az első szónok hangsúlyozta: az elnyomás évtizedei után az ülés történelmi esemény. Az ülés kizárólag protokolláris jellegű volt, és a legidősebb parlamenti képviselő vezette.

Miután a főbb politikai erők között nem született megegyezés, szerdán nem választották meg sem az elnököt, sem a legmagasabb állami vezető testületet, az elnöki tanácsot. Az új kormány hivatalba lépésig az Ijád Allávi átmeneti kormányfő vezette kabinet irányítja ügyvezetőként az országot.

Hosjar Zebari távozó külügyminiszter, kurd tárgyaló szerint a nemzetgyűlés első ülése a testület hivatalba lépését jelzi és néhány kérdés megvitatására korlátozódik. A miniszter szerint az elnök, a kormányfő és a kormánytagok személyéről a parlamenten kívül folytatják a tárgyalásokat.

A kurdok ragaszkodnak az olajvároshoz

A modern Irak 1920-ban történt létrejötte óta most első ízben kerültek hatalomra az iraki társadalom többségét alkotó síiták és az Észak-Irakban többségben élő kurdok. A kurdok az elnöki tiszthez, a síiták pedig a kormányfői tiszt betöltéséhez ragaszkodnak. A választásokat bojkottáló szunnitáknak várhatóan kevésbé fontos tisztségekkel kell beérniük, mindössze néhány képviselőjük jutott be a parlamentbe.

A síiták és kurdok közötti előzetes megállapodás szerint a kormányfői poszt várományosa Ibrahím al-Dzsaafari, a legrégibb iraki muzulmán politikai párt, az Iszlám Dava vezetője, az elnöki tanács vezetői posztját pedig Dzsalál Talabáni kurd vezető fogja betölteni. A parlamenti elnöki tisztet várhatóan egy szunnita politikusnak ajánlják fel.

A tárgyalások amiatt akadtak meg, mert a kurdok ki kívánják terjeszteni az észak-iraki kurd autonóm területet a stratégiai fontosságú olajipari városra, Kirkukra is. Vita folyik a pesmerga milíciák sorsáról is, amelyeket a síiták be kívánnak olvasztani a hivatalos iraki biztonsági erőkbe. A kurdok afelől is garanciát akarnak, hogy Irak világi állam marad.