Botond, Mózes
EUR 385,01 Ft
USD 369,37 Ft
12 °C
29 °C

Megkezdődtek a guantánamói perek

2004.08.24. 14:01
Megkezdődtek az első katonai bizottsági meghallgatások a több mint két éve a guantánamói amerikai katonai támaszponton fogva tartott rabok ügyében. A hadsereg ígerete szerint fair lesz az eljárás, aminek törvényességét többen megkérdőjelezték, köztük egy - a katonaság által kirendelt - ügyvéd is.
A kubai támaszponton elsőként négy, egy ausztrált, két jemenit és egy szudáni állampolgárságú férfi ügyét tárgyalja a katonai bíróság, a vád ellenük háborús bűnök elkövetése, és háború viselése az Egyesült Államok ellen, írja a BBC.

Az amerikai hadsereg ugyan azt ígéri, hogy a tárgyalás nyílt lesz és korrekt, ám ezt a emberi jogi szervezetek erősen kétlik, magát a pert pedig törvénytelennek tartják.

A hadsereg adja az ügyvédet

A négy férfit 2001 és 2002 között tartóztatták le Afganisztánban, azóta a kubai támaszponton tartják őket fogva. Az első meghallgatott kedden egy 34 jemeni férfi lesz, aki bevallotta, hogy bin Laden sofőrjeként szolgált, ám tagadja, hogy tagja lett volna az al-Kaida terrorszervezetnek. Az ausztráliai kivételével a másik két fogoly tárgyalása is ezen héten kezdődik.

A guantánamói támaszponton jelenleg 590 fogoly raboskodik, akiket az Egyesült Államok ellenséges katonaként kezel, sorsukról pedig katonai bizottság dönt, azaz az ügyészt, illetve a védőügyvédeket is a hadsereg jelöli ki számukra. Ilyenre a második világháború óta nem volt példa az Ehyesült Államokban.

A tárgyaláson csak nyolc újságíró lehet jelen, a többiek monitoron követhetik az eseményeket.

Kicsit megenyhültek

Eredetileg nem katonai bizottságok foglalkoztak volna a guantánamói foglyok ügyével, ám tavaly májusban a Pentagon meghátrált a nemzetközi tiltakozás és Coli Powell külügyminiszter elől, és miután Donald Rumsfeld védelmi miniszter kijelentette, hogy Afganisztánban a "harc véget ért", a foglyokat sem tekintették hadviselő félnek.

A guantánamói foglyok jogi helyzete azért is aggályos, mivel a támaszpont nem az Egyesült Államok területén fekszik, ezért az ott őrzötteket nem védi az amerikai alkotmány, nem járhat el érdekükben amerikai bíróság.

Ennek ellenére a hadsereg által kirendelt védők egyike, egy tengerészgyalogos alezredes azzal érvelve, hogy az egész procedúra törvénytelen, pert indított egy amerikai civil bíróságon.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek